10 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 10-07-2016
Hele dag

Categorieën


Saint_Madelberte-MaubeugeH. Amalberga van Maubeuge (overleden 690), gravin, moeder en kloosterling.

Het leven van Amalberga werd opgetekend door abt Hugo van Lobbes, waarin staat dat zij nicht van Pepijn van Landen was (zelf ook heilig verklaard, feest 21 februari). Amalberga was gravin en huwde met Witger van Lotharingen, met wie ze drie kinderen kreeg, die allen heilig zijn verklaard: HH. Emerbertus van Cambrai-Arras, Goedele van Brussel en Reinhildis van Kontich.
Haar echtgenoot trad in bij de benedictijnen van Lobbes. Toen haar jongste dochter Goedele overleed (volgens andere bronnen na haar geboorte of nadat zij voldoende was opgegroeid), ontving ze haar sluier van Willibrord (feest 7 november) voor haar intreding in het benedictinessenklooster van Maubege, waar ze ascetisch haar leven aan gebed ging wijden en abdis werd. Omdat haar gebeente later naar Lobbes werd overgebracht, wordt ze ook Amalberga van Lobbes genoemd.
H. Amalberga van Maubeuge

Ze wordt vaak verward met Amalberga van Munsterbilzen (ook: van Temse), die ook op 10 juli wordt vereerd. Volgens de legende zou deze staande op de rug van een enorme vis de rivier de Schelde zijn overgestoken, of werden haar relieken vergezeld door een school steuren naar Gent gevaren. Vandaar dat ze zo of met een vis aan haar zijde vaak wordt afgebeeld.

Bronnen en meer informatie:
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/10/07-10-0690-amalberga-maubeuge.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amalberga_van_Maubeuge

Engelstalig:
https://en.wikipedia.org/wiki/Amalberga_of_Maubeuge
https://www.heiligenlexikon.de/CatholicEncyclopedia/Amalberga_von_Maubeuge.html

Achtergronden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepijn_van_Landen
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/21/02-21-0639-pepijn.php
http://catholicsaints.info/maubeuge-abbey/