10 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 10-01-2017
Hele dag

Categorieën


Z. Dolores Sopeña (1848-1918), ordestichteres.

Dolores Sopeña (voluit: María Dolores Rodríguez Sopeña) heeft enorm veel gedaan voor zowel de fysieke als de geestelijke gezondheid van arme arbeiders en gevangenen en was de eerste Spaanse die echt aandacht had voor sociaal cultureel werk.

Ze was de dochter van een Spaanse  advocaat en magistraat. Na een ingreep bij haar ogen toen ze acht jaar oud was, bleef ze de rest van haar leven slecht zien. Hoewel van rijke komaf, zorgde ze al jong voor zieken en armen in arme wijken. Door overplaatsing van haar vader kwam ze in Puerto Rico en Cuba terecht, waar ze zich eveneens inzette voor zieken en armen en voor catechese.

Na de dood van haar moeder keerde haar familie terug naar Spanje in 1877 en na de dood van haar vader besloot ze in te treden in een Salesiaans klooster. Het contemplatieve leven beviel haar echter niet en al na tien dagen trad ze uit, opende een maatschappelijk centrum voor armen, arbeiders en re-integrerende gevangenen, die uitgroeide tot de Sopeña Lekenbeweging en het Sopeña Sociaal en Cultureel Werk; ze ontwikkelde een geheel nieuwe en eigen methodiek en werkte in Madrid, Toledo en andere steden.

Na de goedkeuring van de overheid in 1902 en de pauselijke goedkeuring in 1907 werd het officieel het Catechetisch Instituut Sopeña en er zijn nog steeds talloze te vinden in Spanje, Italië en vele landen van Zuid-Amerika. Ze zorgen naast opleidingen ook voor medische en humanitaire hulp. Dolores werd in 2003 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Bronnen en meer informatie:

http://it.cathopedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Dolores_Rodr%C3%ADguez_Sope%C3%B1a

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-maria-dolores-rodriguez-sopena/

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20030323_rodriguez_en.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Dolores_Rodr%C3%ADguez_Sope%C3%B1a

http://www.catequistasopena.org/nuestra-fundadora-dolores-sopena/

 

Achtergronden:

http://www.sopenafundacion.org/