01 maart

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 01-03-2017
Hele dag

Categorieën


H. David van WalesH. David van Wales (ca. 500-ca. 589), bisschop en patroon van Wales.

St. David’s Day is een nationale feestdag in Wales, genoemd naar zijn patroonheilige, David, Welsh van geboorte (daar ook genoemd: Dewi Sant). Welshmen noemen zich wel Taffy, naar Dafydd (David dus), en dragen prei (het nationale symbool van Wales) en narcissen op die dag, omdat het dezelfde klank heeft als daffy, daffodil (narcis).

David was opgeleid in Cardiganshire en stichtte religieuze centra in Wales en Engeland tijdens zijn pelgrimsreizen, o.a. in Glastonbury, en zou ook in Jeruzalem zijn geweest, van waar hij een steen heeft meegenomen die nu in het altaar in de St. Davids Cathedral is te vinden.

In Wales werd hij kluizenaar en abt en vastte streng en dronk alleen water, maar wist water in wijn te veranderen als er geen wijn was voor de mis. Zijn kloosterregel was even streng: zijn broeders mochten alleen water (geen bier) drinken en brood eten met zout en kruiden, geen ploegdieren gebruiken en de avonden doorbrengen met lezen, schrijven en gebed.

Hij wordt afgebeeld op een berg met een duif op zijn schouder, wat verwijst naar het verhaal dat er een witte duif op Davids schouder zou zijn neergedaald tijdens de synode van Llanddewi Brefi, waar hij het pelagianisme bestreed (die Gods genade overbodig acht) en vervolgens tot aartsbisschop uitgeroepen zou zijn. De mensen achterin hoorden hem niet goed, en toen steeg de grond zodat iedereen hem goed konden horen en zien. Hij zou zo goed hebben kunnen preken dat iedereen hem in alle talen verstond. Ook zou hij lammen, blinden en zieken hebben genezen. Hij ligt begraven in St. David’s cathedral in St. Davids, het zuid-westen van Wales bij Pembrokeshire, dat is ontstaan uit het klooster dat door David zelf was gesticht. In Zuid-Wales zijn meer dan vijftig kerken aan hem gewijd. Zijn invloed op de verspreiding van het christendom in Wales is dan ook zeer groot.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/01/03-01-0601-david.php

http://www.celticbritain.net/sintdavid.htm

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_David

https://en.wikipedia.org/wiki/St_Davids

http://www.stdavidscathedral.org.uk/index.php?id=931

http://www.wales-calling.com/culture/st-david.htm

http://catholicsaints.info/saint-david-of-wales/

http://catholicsaints.info/lives-of-the-saints-saint-david-of-wales/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=220

http://www.wales.com/about-wales/history-ancestry/st-david

https://hilltopshepherd.wordpress.com/2011/03/01/saint-davids-day/

http://www.walesonline.co.uk/special-features/14-welsh-words-phrases-youll-8736823

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/wales/12178950/Happy-St-Davids-Day-Who-was-St-David-patron-saint-of-Wales.html