09 oktober

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 09-10-2016
Hele dag

Categorieën


h-dyonisius-van-parijsH. Dionysius (Denis, overleden ca. 258), bisschop en martelaar, patroonheilige van Frankrijk en één van de Veertien Noodhelpers.

Dionysius van Parijs, beter bekend als Saint Denis, is de patroonheilige van Frankrijk en één van de Veertien Noodhelpers. Hij wordt aangeroepen bij hoofdpijn, gewetensangsten en geloofstwijfel. Hij wordt afgebeeld met zijn hoofd in zijn handen, omdat hij volgens de legende na zijn executie op Montmartre (toentertijd een heuvel buiten Parijs, “berg van de martelaren”) met zijn hoofd in zijn handen en begeleid door twee engelen naar de plaats liep waar hij begraven wilde worden, namelijk in de tegenwoordige wijk St. Denis. Eén van de straten die naar Montmartre leidt, heet daarom ook de Rue des Martyrs.

Hij stierf de marteldood samen met de priesters Rusticus en Eleutherius. Denis was geboren en getogen in Italië en werd na zijn benoeming tot bisschop als missionaris naar Gallië gezonden door paus Fabianus rond het jaar 250, samen met vijf gezellen. Denis werkte vanuit een eilandje in de Seine, vlakbij de stad Lutetia, dat later Parijs zou worden. Dat eilandje is naar hem genoemd: het Île-Saint-Denis. Hierom is hij bekend als de eerste bisschop van Parijs. Hij werd samen met Rusticus en Eleutherius gevangen genomen door de Romeinse prefect in opdracht van keizer Decius of Valerianus II, vanwege de vele bekeringen die zij verrichtten. Een paar maal werd hun executie uitgesteld, tot ze uiteindelijk onthoofd werden. Hun lichamen werden in de Seine gegooid. Denis’ lichaam werd echter door bekeerlingen gevonden begraven. De kapel die over zijn graf werd gebouwd in opdracht van H. Genevieve (patroonheilige van Parijs, feest 3 januari) zou uitgroeien tot de abdij van Saint-Denis. Hoewel de abdij niet meer bestaat, bestaat de kathedraal van Saint-Denis nog wel; het is bekend als de begraafplaats van de Franse koningen.

Vroeger werd Denis’ levensverhaal vaak verward met die van Dionysius de Areopagite (die echter in de zesde eeuw leefde), maar hij is later in ere hersteld als een autonome martelaar. Vooral door toedoen van H. Gregorius van Tours (bisschop, feest 17 november) is Denis in een historische context beschreven en werd hij patroonheilige van Frankrijk.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/09/10-09-0250-dionysius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dionysius_van_Parijs

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/d/370-7643-dionysius-van-parijs

http://www.geschiedenisbeleven.nl/montmartre-al-2000-jaar-de-top-van-parijs/

http://www.trouw.nl/tr/nl/4464/Religie-filosofie/article/detail/1208387/2008/10/08/Onthoofde-Dionysius-leefde-door.dhtml

 

Engelstalig:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=42

https://en.wikipedia.org/wiki/Denis

http://catholicsaints.info/saint-denis-of-paris/

http://catholicsaints.info/golden-legend-saint-denis/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-denis

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-denis-bishop-and-companions-martyrs-died-about-258/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-10-09

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Fabianus

http://www.heiligen.net/heiligen/08/08/08-08-1445-noodhelpers.php

http://www.heiligen.net/heiligen/01/03/01-03-0512-genovefa.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kathedraal_van_Saint-Denis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Montmartre

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lutetia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cefalofoor

https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/een-beschermheilige-zonder-hoofd