09 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 09-11-2016
Hele dag

Categorieën


z-maria-del-carmen-van-het-kind-jezus2Z. Maria del Carmen van het Kind Jezus (1834-1899), ordestichteres.

Maria del Carmen González Ramos, meestal Moeder (Maria) Carmen genoemd, was een Spaanse Franciscaanse zuster die haar eigen orde stichtte op 8 mei 1884; die van de Zusters Franciscanessen van het Heilig Hart. Deze congregatie richt zich op het helpen van zieken en verlaten ouderen en bestaat nog steeds in Spanje.

Zij stond als kind al bekend als zeer sympathiek, gul en vergevensgezind, maar trouwde op haar 22e met Joaquin Munoz Cano, die gewelddadig bleek en haar niet trouw was. Hun huwelijk bleef kinderloos en Maria del Carmen bleef geduldig voor hem bidden, tot hij zich tenslotte na twintig jaar huwelijk bekeerde. Maria del Carmen werd weduwe toen ze 47 jaar oud was. Haar liefde voor de armen hielp haar een levensbestemming te vinden waarin ze zich optimaal kon ontwikkelen. Samen met pater Barnabas Astorga, een kapucijn, opende ze in haar eigen huis een kleine school, waarbij ze geholpen werd door andere vrouwen, die haar eerste zusters zouden worden. Haar congregatie werd in 1884 door de bisschop en in 1902 door de paus goedgekeurd.

Maria del Carmen had in het begin veel te maken met laster en oppositie. Ze wist echter te vergeven en geduldig te blijven. Uiteindelijk lukte het haar ondanks alle tegenstand, om elf huizen te stichten, die gewijd werden aan onderwijs, ziekenzorg, een kinderdagverblijf en als avondschool voor jonge arbeiders.

Ze is alle jaren in haar geboortestad gebleven (Antequera, ten noorden van Malaga) en daar staat ook het klooster waar ze leefde (het Convento Nuestra Signora de la Victoria), waarin een museum aan haar gewijd is; het Museum of the blessed Mother Carmen of the Child Jesus. Moeder Carmen werd in 2007 zalig verklaard, waar 10.000 mensen bij aanwezig waren.

Bronnen en meer informatie:

http://www.madrecarmen.org/beatificacion/breve_vida/breve_vida.pdf

https://es.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_del_Carmen_Gonz%C3%A1lez_Ramos

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20070506_madre-carmen_en.html

http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/csaints/documents/rc_con_csaints_doc_20070506_beatif-madre-carmen_en.html

http://catholicsaints.info/blessed-maria-del-carmen-of-the-child-jesus/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_del_Carmen_Gonz%C3%A1lez-Ramos_Garc%C3%ADa-Prieto_de_Mu%C3%B1oz

 

Achtergronden:

https://es.wikipedia.org/wiki/Hermanas_Franciscanas_de_los_Sagrados_Corazones

http://www.visitcostadelsol.com/things-to-do/museum-of-the-blessed-mother-carmen-of-the-child-jesus-p34311 (het klooster en museum in Antequera)