09 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 09-01-2017
Hele dag

Categorieën


Z. Alix Le Clerc, zuster Marie-Thérèse (1576-1622), stichteres eerste meisjesscholen.

Alix was een mooi en frivool meisje dat zorgeloos opgroeide in Frankrijk (Lotharingen, Vogezen) tot ze ziek werd en begon te zoeken naar de zin van het leven. Ze was 21 toen ze na een visioen van de Maagd Maria zich bekeerde, zich hulde in eenvoudige kleding en zich wijdde aan gebed en versterving.

Met behulp van haar biechtvader H. Pierre Fourier (feest 9 december) stichtte ze in 1597 de Kanunnikessen van de H. Augustinus van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw (kortweg de congregatie de Notre Dame), die zich richtte op gratis onderwijs voor meisjes van zowel rijke als arme ouders, wat in die tijd heel uniek was. Alix noemde zich vanaf haar inkleding zuster Marie-Thérèse (ook: Maria Teresa de Jesús, naar H. Teresa van Avila).

Jules Ferry, senator in Frankrijk in de 19e eeuw, noemde deze stichting de geboorte van het basisonderwijs voor meisjes in Lotharingen. De zusters hadden aandacht voor onderwijs, opvoeding en missie en kenden een vierde gelofte gericht op opvoeding en onderwijs van jonge meisjes. De orde groeide, ondanks tegenstand van jaloerse rijke dames en misverstanden.

Alix reisde veel tussen de vele gemeenschappen om haar zusters bij te staan en te bemoedigen. Het laatste half jaar van haar leven was ze ernstig ziek maar wist desondanks vele mensen te adviseren vanaf haar ziekbed. Met de Franse Revolutie verdween haar kist, die pas in 1950 weer werd terug gevonden en in 1960 authentiek werd verklaard. Inmiddels werd ze zalig verklaard in 1947. In 2007 werd Alix (Marie-Thérèse) bijgezet in de kathedraal van Nancy.

De orde breidde zich al snel uit over Frankrijk, Duitsland en Engeland, maar met de Franse Revolutie verdwenen de meeste scholen. Vanaf 1801 groeide de orde weer. Ook in Nederland waren Duitse zusters van deze orde actief tussen 1876 en 1888, toen in Duitsland een anti-katholiek klimaat bestond vanwege de Kulturkampf onder Bismarck. Franse zusters kwamen in 1903 naar Nederland toen premier Emile Combes zich keerde tegen het katholieke onderwijs. In de 20e eeuw richtte de orde zich meer op missiewerk en emancipatie en is nog steeds actief in 10 landen. Haar werk is later voortgezet door Z. Theresa Gerhardinger, feest 9 mei.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/09/01-09-1622-marie.php

http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanNederlandseZendings-EnMissie-archieven1800-1960/gids/organisatie/2708232864

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alix_Le_Clerc

https://fr.wikipedia.org/wiki/Alix_Le_Clerc

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alix_Le_Clerc

http://catholicsaints.info/blessed-alix-le-clerc/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=503

http://www.gerhardinger.org/index.php/congregation/8-origins-of-our-congregation

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Fourier

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosterorde#Reguliere_kanunniken_volgens_de_regel_van_Augustinus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kulturkampf

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Combes

https://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Cathedral

http://www.gettyimages.ae/detail/photo/vosges-remiremont-abbey-church-of-st-peter-high-res-stock-photography/565982503 (foto van haar kist in de crypte)