09 december

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 09-12-2016
Hele dag

Categorieën


H. Juan Diego (1474-1548), ziener en mysticus.

Juan Diego Cuauhtlatoatzin (“sprekende adelaar”) is de eerste inheemse heilige van Amerika, aan wie Maria vier keer verscheen op de heuvel Tepeyac, tegenwoordig gelegen in Mexico-stad. Juan Diego was een Azteekse indiaan; hij was een eenvoudige boer en wever en bekeerde zich in 1525 tot het christendom door de Spaanse franciscaanse missionaris Toribio de Benavente (ook bekend onder de naam Motolinía). In 1531 was Juan al een poos weduwnaar en woonde bij zijn oom, toen hij op weg was naar de kerk en Maria aan hem verscheen, die hem vroeg voor haar een kapelletje te bouwen. Juan ging naar de bisschop, Juan de Zumárraga (de eerste van Mexico), die hem niet geloofde. Maar Maria verscheen op de terugweg opnieuw aan hem en wederom ging Juan naar de bisschop. Deze begon nu te twijfelen en vroeg om een teken. Op 10 december verscheen Maria aan hem en benadrukte dat zij wilde dat juist hij, een arme boer, zou zorgen voor een kapel. Op 12 december verscheen Maria voor de laatste keer aan Juan en droeg hem op bloemen te plukken op de heuvel. Het was echter midden december en er groeiden normaal gesproken geen bloemen. Toch bloeiden er bloemen, die Juan plukte en in zijn mantel meenam naar de bisschop. Toen daar de bloemen uit zijn mantel vielen, bleek de beeltenis van Maria op zijn mantel te staan.

Juan ging met toestemming van de bisschop als kluizenaar naast de kerk wonen die toen voor Maria werd gebouwd. Hij zorgde voor de pelgrims en leefde verder voor gebed en naastenliefde. Na de verschijning bekeerden zich negen miljoen Azteken tot het christendom. Zijn mantel met de beeltenis, de zgn. timla, wordt nog steeds bewaard in de basiliek van Guadeloupe, die ontstaan is uit het kerkje dat indertijd voor Maria werd gebouwd. Er zijn tegenwoordig twee basilieken; in 1974-1975 werd een tweede gebouwd omdat de oude dreigde te verzakken. Hier wordt haar beeltenis bewaard zoals ze bewaard bleef op Juans mantel. Deze basiliek is het drukst bezochte bedevaartsoord na Rome, met name op 12 december, de feestdag van Maria van Guadeloupe. Het wordt jaarlijks bezocht door 20 miljoen pelgrims.

De naam Guadeloupe komt waarschijnlijk van het inheemse woord quatlasupe, ‘zij die de slang vertrapt’. De historiciteit van en de verschijningen aan Juan Diego is na veel onderzoek als authentiek verklaard en Maria van Guadeloupe is uitgeroepen tot patrones van Mexico en de beide Amerika’s. Ook is zij patrones van de indianen. Juan Diego is in 1990 zalig en in 2002 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II, die Juan als voorbeeld van nederigheid noemde en de mis uitsprak in de inheemse taal Nahuatl.

Bronnen en meer informatie:

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=4378 (decreet heiligverklaring Juan Diego door paus Johannes Paulus II)

http://www.marypages.com/Guadelupe1.htm

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/12/12/12-12-1531-maria.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Diego_Cuauhtlatoatzin

https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Guadalupe

http://www.beleven.org/feest/nuestra_senora_de_guadalupe_mexico

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20020731_juan-diego_en.html

http://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/homilies/2002/documents/hf_jp-ii_hom_20020731_canonization-mexico.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Diego

https://www.franciscanmedia.org/saint-juan-diego/ (met audio)

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-juan-diego-1474-1548-mexican-visionary/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-juan-diego-1474-1548

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/our-lady-of-guadalupe

http://catholicsaints.info/saint-juan-diego/

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=409

http://www.ucatholic.com/saints/saint-juan-diego/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_de_Zum%C3%A1rraga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_Guadalupe

https://en.wikipedia.org/wiki/Toribio_de_Benavente_Motolinia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nahuatl