08 december

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 08-12-2016
Hele dag

Categorieën


h-eucharius-van-trierH. Eucharius van Trier (2e of 3e eeuw), eerste bisschop van Trier.

Eucharius was volgens de legende één van de 72 leerlingen van Jezus en werd door de H. Petrus (waarschijnlijk een opvolger van Petrus en gemakshalve met zijn naam aangeduid) in de eerste eeuw naar Gallië gestuurd met de diaken Valerius (feest 29 januari) en subdiaken Maternus (feest 14 september) om daar het evangelie te verkondigen. Onderweg in de Elzas stierf Maternus en werd begraven. Eucharius ging toen met Valerius terug naar Rome om de hulp van Petrus in te roepen, die Eucharius zijn bisschopsstaf meegaf, waarmee hij Maternus tot leven wist te wekken.

Door deze legende ging de paus (Innocentius III) als opvolger van Petrus, alleen in Trier voor met een bisschopsstaf. De Petrusstaf uit de legende werd in de 10e eeuw door goudsmeden bewerkt en verdeeld tussen de bisdommen Keulen (bisdom van Maternus) en Trier (bisdom van Eucharius); bij nieuwe bisschopswijdingen in beide steden wordt hij nog steeds gebruikt. De staf van Petrus wordt bewaard in de schatkamer (diocesaan museum) van de Dom van Limburg (de bisschoppelijke kerk van de stad Limburg an der Lahn ten oosten van Koblenz) en in de schatkamer van de Dom van Keulen.

Vervolgens werd Maternus eerste bisschop van Tongeren en Keulen en Eucharius eerste bisschop van Trier. Dat was hij 25 jaar, een periode waarin hij vele kerken wist te stichten en heidenen wist te bekeren, waarna Valerius en na hem Maternus hem opvolgde. Eucharius wordt beschouwd als de grondlegger van het bisdom Trier. Hij werd met Valerius begraven; hun graf groeide uit tot de (sinds 977) benedictijnse abdij St. Matthias, waar hun relieken nog steeds in de crypte liggen, samen met de relieken van de apostel Matthias. Eucharius’ naam is ook verbonden aan de St. Euchariuskerk in Sommerach en Baden-Baden.

Eucharius wordt afgebeeld met een duivel, draak of hond, die het heidendom verbeelden dat door Eucharius werd bestreden. In Limburg worden Eucharius, Valerius en Maternus samen ook vereerd als de drie bisschoppen van Trier op een gezamenlijke feestdag, nl. 11 september.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/12/08/12-08-0250-eucharius.php

http://www.stmaternuswijlre.nl/schutterij.php?item=stmaternus

https://de.wikipedia.org/wiki/Eucharius

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienE/Eucharius_von_Trier.html

http://www.trier-info.de/nederlands/st-matthias-informatie

 

Engelstalig:

http://www.newadvent.org/cathen/05594a.htm

http://www.ucatholic.com/saints/st-eucharius/

http://catholicsaints.info/saint-eucharius-of-trier/

https://en.wikipedia.org/wiki/Eucharius

 

Achtergronden:

https://staurothek.bistumlimburg.de/nc/ueber-uns/objekt-des-monats.html?sword_list%5B0%5D=petrusstab

https://de.wikipedia.org/wiki/Petrusstab

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maternus_(heilige)

https://de.wikipedia.org/wiki/Benediktinerabtei_St._Matthias

http://www.heiligen.net/heiligen/01/29/01-29-0350-valerius-trier.php

https://de.wikipedia.org/wiki/St._Eucharius_(Sommerach)