08 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 08-08-2016
Hele dag

Categorieën


H. Mary MacKillop St Mary of the CrossH. Mary MacKillop, Mary of the Cross (1842-1909), ordestichteres en patroonheilige van Australië.

Mary Helen MacKillop is de eerste heilige van Australische bodem. Ze werd in 1995 zalig en in 2010 heilig verklaard onder een enorme Australische belangstelling: meer dan 50.000 mensen waren aanwezig. Mary was actief in het onderwijs voor de armsten op het Australische platteland en zorgde voor basisbehoeften van de Aboriginals. Ze heeft meer dan duizend brieven nagelaten.

Ze was geboren nabij Melbourne, wat toentertijd nog een armoedige buurt was met vooral katholieke immigranten. Al jong wilde ze onderwijzeres worden en begon in een door haar broer opgeknapte schuur in 1866 met twee van haar zussen les te geven aan arme kinderen uit afgelegen gebieden in Portland, onder leiding van priester Julian Tenison-Woods. Op het feest van Maria ten Hemelopneming van dat jaar legden ze de kloostergeloften af voor hun nieuwe congregatie Zusters van St. Jozef van het H. Hart in Adelaide (de Jozefieten) en nam Mary de naam Mary van het Kruis aan. Binnen vier jaar werkten er zeventig zusters in ruim twintig scholen, weeshuizen en vrouwenopvanghuizen. Daarnaast zorgden ze voor bejaarden, invaliden en zwervers en begonnen ze een vestiging in Nieuw-Zeeland.

Mary had met vele moeilijkheden te maken. In 1871 werd ze geëxcommuniceerd wegens insubordinatie door de bisschop van Adelaide, omdat ze misbruik binnen de kerk aankaartte en hij zich liet ompraten door een groep kwaadgezinde priesters, die de congregatie afkeurden, hoewel ze in 1868 bisschoppelijke goedkeuring had gekregen. Mary liet zich niet de wet voorschrijven en weigerde aan de bisschop te gehoorzamen toen hij de constituties veranderde zonder haar medeweten (die immers al waren goedgekeurd). Gelukkig kon hij enkele maanden later, nog voor zijn dood, en op het feest van H. Jozef (19 maart) deze maatregel herroepen en namen Mary en haar weggezonden zusters het werk weer op.

In 1873 ging ze naar Rome om haar congregatie te laten goedkeuren door paus Pius IX en reisde ze door Engeland, Ierland en Schotland om zich te laten voorlichten over de beste onderwijsmethoden en fondsen te werven. Terug in Australië werd ze tegengewerkt door bisschop Reynolds van Adelaide, omdat hij niet wilde toegeven dat haar congregatie naar pauselijk recht erkend was met een centraal bestuur dat niet onderworpen was aan de rechtspraak van de diocesane bisschoppen. Met behulp van aartsbisschop Moran, in Sydney, werd het centraal bestuur van haar congregatie bevestigd en verplaatste ze het moederhuis naar Sydney.

Ondanks alle tegenslag wist ze haar vertrouwen te behouden, mede door haar devotie voor het H. Hart van Jozef. Hoewel ze op latere leeftijd veel ziek was, een hersenbloeding kreeg en rechtzijdig verlamd raakte, wist ze nog tot haar 67e leiding te geven aan haar zusters. Haar naam leeft voort in vele middelbare scholen in Australië, in een kiesdistrict, een spoorbrug, een afkickcentrum en een museum. Er zijn ca. duizend zusters van haar congregatie nog actief in Australië, Nieuw-Zeeland, Oost-Timor, Europa en Zuid-Amerika. Ook is een musical over haar leven gemaakt.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/08/08-08-1909-mary-mackillop.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_MacKillop

http://www.marypages.com/MaryMacKillopNL.htm

http://www.clairval.com/lettres/nl/2011/08/31/5310811.htm

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1815496/2010/10/17/Eerste-Australische-heilige-een-feit.dhtml

 

Engelstalig:

http://www.sosj.org.au/who-we-are/index.cfm?loadref=105

http://www.marymackillop.org.au/marys-story/beginnings.cfm?loadref=146

http://adb.anu.edu.au/biography/mackillop-mary-helen-4112

http://www.southaustralianhistory.com.au/mackillop.htm

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=27036451

http://catholicsaints.info/saint-mary-mackillop/

http://cathfamily.org/wp-content/uploads/2012/07/CF201108.pdf (korte weetjes)

 

Achtergronden:

http://www.sosj.org.au/what-we-are-doing/index.cfm?loadref=110 (over de Sisters of St. Joseph nu)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sisters_of_St_Joseph_of_the_Sacred_Heart

https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Tenison-Woods

http://cradio.org.au/cradiotalks/pub-talks/pints-with-a-purpose/kaths-miracle-the-intercession-of-st-mary-of-the-cross/ (over het eerste wonder, audio)

http://www.marymackillopplace.org.au/index.cfm (museum en kapel)

http://www.mmhc.org.au/index.cfm (heritagecentrum Melbourne)

http://www.mackillopmusical.com/musical.html (over de musical)

https://www.mackillop.act.edu.au/index.php/our-school/our-vision-mission (MacKillop middelbare school)