07 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 07-09-2016
Hele dag

Categorieën


H. Cloud, ClodoaldH. Clodoald (522-560), kluizenaar.

Clodoald was een kleinzoon van koning Clovis I, de eerste koning der Franken, die zich liet dopen en zorgde voor eenheid in zijn koninkrijk. Clodoalds vader, Chlodomer, was koning van Orléans en werd vermoord door koning Godomar van Bourgondië. Als jongen groeide Clodoald met zijn twee broers op bij zijn oma, H. Clotilde (feest 3 juni) en wist hij aan een samenzwering te ontkomen van zijn ooms (Childebert en Chlotarius), die wilden voorkomen dat de broertjes aanspraak zouden maken op de troon, waarbij zijn beide broers werden vermoord.

Clodoald knipte zelf zijn haren af (waarmee hij zijn koninklijke waardigheid aflegde) en ging leven als kluizenaar even buiten Parijs, eerst als leerling van H. Severinus (feest 27 november) en later alleen in de Provence. Ondanks zijn armoede wist hij anderen te helpen, zodat hij veel bezocht werd. Volgens de legende gaf de bedelaar aan wie hij zijn habijt gaf, licht, waardoor mensen hem als heilige herkenden. Toen hij terugkeerde naar de kluizenaarscel van Severinus, kreeg hij in 550 de priesterwijding van bisschop Eusebius en kon hij mensen ook de sacramenten bedienen. Hij werd veel bezocht om zijn wijsheid en advies.

Omdat hij inmiddels herkend was als een koningszoon die leefde tussen de bedelaars en pelgrims, vertrok hij naar de eenzaamheid op een heuvel aan de Seine ten westen van Parijs bij Nogent, waar hij een kerk en klooster stichtte en hij uiteindelijk stierf. Dit klooster groeide uit tot een stad die later naar hem vernoemd werd: Saint Cloud. Ook leeft zijn naam voort in de Porte de Saint-Cloud, een toegangspunt tot Parijs met een gelijknamig metrostation.

Na zijn dood gebeurden vele wonderen. Omdat zijn naam verwant is aan het Franse woord clou (spijker), is hij patroon van spijkerfabrikanten geworden. Ook is hij patroon van de Amerikaanse stad St. Cloud in Minnesota.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/07/09-07-0560-clodoald.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clodoald

Hoofdstuk uit het boek: Levens der heiligen, kerkvaders en martelaren

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-cloud/

https://en.wikipedia.org/wiki/Clodoald

http://www.holymyrrhbearers.org/orthodoxy/stcloud.php

http://stcdio.org/th_event/memorial-of-saint-cloud-saint-clouds-patronal-feastday/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clovis_I

https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlodomer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clothilde_(480-545)

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/27/11-27-0540-severinus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Porte_de_Saint-Cloud

http://paroisse-saintcloud.fr/La-vie-de-Saint-Cloud