07 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 07-07-2016
Hele dag

Categorieën


H. Maria Romero Meneses grootZ. Maria Romero Meneses (1902-1977), sociaal apostel van Costa Rica.

Maria Romero Meneses werd geboren in Nicaragua. Ze wordt beschouwd als een sociaal apostel voor Costa Rica door de vele initiatieven die ze nam om de armen te helpen: door hen de catechismus te leren, roepingen te stimuleren, een medisch centrum te stichten met artsen die op vrijwillige basis helpen, een school voor arme meisjes en een communiteit met degelijke huizen voor de armste families. Ook bouwde ze een kerk. Om dit alles te bekostigen wist ze de rijken te stimuleren hun geld in deze werken te investeren.  Ze was dus een geboren fundraiser.

Als kind was ze zeer kunstzinnig: ze schilderde, speelde piano en viool en kreeg onderwijs in de school van Salesiaanse zusters. Ze werd op haar twaalfde langdurig ziek met reumatische koortsen die haar verlamden en haar hart beschadigden, maar legde haar vertrouwen in Maria (OLV) Hulp der Christenen, wier devotie was gestimuleerd door de stichter van de Salesianen, Don Bosco (feest 31 januari). De vrouwelijke Salesianen werden door hem Dochters (ook: Zusters) van Maria Hulp der Christenen genoemd. Binnen een paar dagen waarin Maria Romero hulp vroeg aan en een visioen kreeg van Maria Hulp der Christenen, was ze genezen. Dit versterkte haar roeping om zelf toe te treden tot de Zusters Salesianen, wat ze op haar 18e deed. In 1931 werd ze overgeplaatst naar Costa Rica, waar ze zich volledig richtte op onderwijs voor meisjes en goede huisvesting, voeding, medische zorg en onderwijs aan de arme bevolking in het algemeen.
Maria Romero Meneses werd in 2002 zalig verklaard, de eerste van Centraal Amerika.

Bronnen en meer informatie:
http://www.rorate.com/vnieuws/index.php/1304-paus-geeft-met-zaligverklaring-nieuwe-voorbeelden-aan-europa-en-latijns-amerika

Engelstalig:
http://www.vatican.va/news_services/liturgy/2002/documents/ns_lit_doc_20020414_meneses_en.html
http://www.salesians.org.uk/uncategorised/blessed-maria-romero-meneses-1902-1977.html
http://www.salesianmissions.org/about-us/bl-maria-romero-meneses-2002
http://catholicsaints.info/blessed-maria-romero-meneses/
https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Romero_Meneses
http://www.cgfmanet.org/1.aspx?sez=1&sotSez=4&detSotSez=1&doc=6&Lingua=2

Achtergronden:
http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/m/370-7951-maria-hulp-der-christenen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zusters_van_Don_Bosco