07 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 07-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Raymundus van Peñafort (1175-1275), kerkjurist en medestichter van de Mercedariërs.

Raymundus was een groot theoloog, filosoof en kerkjurist. Hij schreef de regel voor de Mercedariërs, verfijnde de regel van de Dominicanen, zorgde voor priesteropleidingen en stelde het eerste kerkelijk wetboek samen.

Op last van paus Gregorius IX, van wie hij biechtvader was, heeft hij als rechter aan de pauselijke Curie het eerste kerkelijk wetboek samengesteld en een handboek voor biechtvaders geschreven. Als dominicaan werd hij aangesteld als generaal-overste om de constituties te verbeteren, evenals de opleiding en studie binnen de dominicaanse orde.

Hij bevorderde tevens de studie van Hebreeuws en Arabisch, zodat predikers joden en moslims in hun eigen taal konden toespreken en bekeren. Hij was zelf ook prediker en adviseur van belangrijke personen.

Daarnaast wordt hij tot medestichter (samen met H. Peter Nolascus) gerekend van de Mercedariërs (voluit: Orde van Onze Lieve Vrouwe van het Losgeld of van de Weldadigheid), omdat hij hiervoor de orderegel schreef.

De Orde van de Mercedariërs is een ridderorde (ook voor priesters en lekenbroeders) die christelijke slaven vrijkocht uit Moorse slavernij. Een bekende navolger in die orde is H. Raymundus Nonnatus (feest 31 augustus).

Raymundus wordt wel afgebeeld, zeilend op zijn eigen mantel, dat refereert naar de legende dat hij op die manier van Mallorca naar het vasteland zeilde toen koning Jacobus I van Aragon hem dat poogde te beletten, wegens Raymundus’ kritiek op diens onwettige relaties.

Raymundus werd in 1601 heilig verklaard en uitgeroepen tot patroonheilige van kerkjuristen (samen met H. Ivo Hélory), rechtsgeleerden en biechtvaders. Hij wordt daarom wel de Vader van het Kerkelijk Recht genoemd. Hij is bijgezet in de kathedraal van Barcelona.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/07/01-07-1275-raimundus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Raymundus_van_Pe%C3%B1afort

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/r/raymundus-van-penafort

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-raymond-of-penyafort/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-01-07

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-raymond-of-penafort/

https://www.franciscanmedia.org/saint-raymond-of-pe-afort/ (met audio)

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-raymond-of-penyafort

 

Achtergronden:

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/mercedariers

http://www.ordenmerced.org/index.php/es/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Gregorius_IX

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_I_van_Arag%C3%B3n