07 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 07-08-2016
Hele dag

Categorieën


www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/07/08-07-1547-cajetanus.php +++ Het traditionele beeld van Pater Cajetano gaat terug op het visioen dat hij mocht hebben. Bij die gelegenheid zou hij het Kind hebben mogen vasthouden. ca 1955(?), devotieprentje. Italië.

H. Cajetanus van Thiene (1480-1547), ordestichter Theatijnen en patroonheilige van werkzoekenden en werklozen.

Cajetanus (Gaetano) is één van de grote kerkhervormers tijdens de Contrareformatie. Hij stichtte de congregatie van de Theatijnen, genoemd naar Chieti, dat in die tijd nog Theate heette, en waar Giovanni Pietro Carafa (de latere paus Paulus IV), met wie hij de congregatie stichtte, bisschop van was. Giovanni Pietro werd hierna aartsbisschop van Napels en in 1555 paus.

Cajetanus kreeg na zijn rechtenstudie een roeping om priester te worden, wat hij in 1516 werd. Zes jaar later stichtte hij een ziekenhuis in Venetië voor ongeneselijke zieken. Hij voelde zich geroepen wat te doen voor de zieken en de armen en stichtte vervolgens in Rome in 1524 met Giovanni Pietro Carafa de Congregatie van de Reguliere klerken, de Theatijnen. Hun missie was de geestelijkheid op een hoger niveau te brengen en opnieuw spiritueel te bezielen en het apostolisch leven te bevorderen, omdat de samenleving zuchtte onder politieke en religieuze wanorde. Hij voerde het Veertigurengebed in als middel tegen de ketterij van Calvijn. Liefde is geen gevoel, maar uit zich in daden!

Het huis in Rome werd in 1527 verwoest tijdens de Plundering van Rome (Il sacco di Roma), waarna de orde vluchtte naar Venetië. Een nieuw huis werd in 1533 gesticht in Napels, waar Cajetanus de Bank van Napels oprichtte; een bank die bedoeld was om armen te helpen en te beschermen tegen woekeraars en die nog steeds bestaat. Ook zorgde hij voor slachtoffers van de pest.

De Romeinse hoofdkerk van de Theatijnen werd de Sant’Andrea della Valle. De Theatijnen zijn nog steeds actief in Italië, Spanje en Latijns-Amerika. Ook in München staat een Theatinerkerk van deze orde, die een kopie is van de Romeinse hoofdkerk (echter met twee torens aan weerskanten).

Cajetanus werd in 1629 zalig en in 1671 heilig verklaard en zijn relieken rusten in de San Paolo Maggiorebasiliek in Napels. Hij is patroonheilige van werkzoekenden en werklozen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/07/08-07-1547-cajetanus.php

http://www.heiligen-3s.nl/wb/theatijnen.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Theatijnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cajetanus_van_Thiene

 

Engelstalig:

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-cajetan-1480-1547-founder/

http://catholicsaints.info/saint-cajetan/

http://www.malta-canada.com/san-gaetano/Index-S-G.htm

http://catholicsaints.info/heavens-bright-queen-apparition-to-saint-cajetan-founder-of-the-theatins-lombardy-italy-1517/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-cajetan

http://www.catholicherald.co.uk/news/2014/07/31/the-saint-who-helped-find-loan-sharks/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reformatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Contrareformatie

https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Paul_IV

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plundering_van_Rome_(1527)

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/il-sacco-di-roma/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ignatius_van_Loyola

https://en.wikipedia.org/wiki/Banco_di_Napoli

https://en.wikipedia.org/wiki/San_Paolo_Maggiore

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sant%27Andrea_della_Valle

https://nl.wikipedia.org/wiki/Theatinerkirche