06 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 06-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-nuno-de-santa-mariaH. Nuño Alvares Pereira (1360-1431), veldmaarschalk, weduwnaar, karmeliet en mysticus.

Nuño Alvares Pereira is een nationale held van Portugal. Hij was ridder en werd beroemd als veldmaarschalk onder koning Johan (Joao) I Van Portugal. Hij had een leidende rol in de periode van 1383-1385 waarin Portugal bevrijd en onafhankelijk werd van Castilië. Nuño was een afstammeling van Ferdinand I van Castilië en van Karel de Grote en stamvader van het Huis Bragança door het huwelijk van zijn dochter met Alfons van Barcelos, de zoon van Joao I van Portugal. Het beroemde klooster van Batalha werd door koning Joao I gesticht en door Nuño mede gefinancierd na de overwinning op de Castilianen om Maria te bedanken voor haar steun en heet daarom H. Maria van de Overwinning (Santa Maria da Vitória). Voor dit klooster staat een standbeeld van Nuño; het klooster zelf is een nationaal monument en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Behalve een groot strateeg had Nuño een diep gebedsleven en grote devotie voor Maria en de H. Eucharistie en stond bekend om zijn vroomheid; hij vastte altijd op woensdag, vrijdag en zaterdag en op Mariafeesten. Hij stichtte meerdere kerken en kloosters, onder andere al in 1389 het karmelietenklooster Convento da Ordem do Carmo in Lissabon. Toen zijn vrouw in 1423 overleed, hing hij zijn wapens aan de wilgen, werd karmeliet in dit klooster, schonk het al zijn rijkdommen en leefde hier verder in gebed en versterving. Om zijn Mariadevotie noemde hij zich als kloosterling Nuño de Santa Maria en weigerde privileges, ondanks zijn hoge aanzien, en koos er daarom voor lekenbroeder te blijven. Hij zorgde tevens voor de armen door een dagelijkse voedseldistributie te organiseren. Hij stierf op eerste Paasdag in 1431.

Nuño werd in 1918 zalig verklaard en zou eerst in 1940 al heilig verklaard worden, maar om politieke redenen ging dit toen niet door. In 2009 werd hij uiteindelijk wel heilig verklaard door paus Benedictus XVI.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nuno_Alvares_Pereira

http://zienenweten.blogspot.nl/2010/11/klooster-van-batalha-portugal.html

http://www.ecotoerisme.eu/portugal/werelderfgoed/klooster-van-batalha

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/2009/ns_lit_doc_20090426_nuno_en.html

http://carmelnet.org/biographies/Nuno.pdf

http://www.carmelites.net/news/feast-saint-nuno-alvares-pereira-1360-1431/

https://www.britannica.com/biography/Saint-Nuno-Alvares-Pereira

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuno_%C3%81lvares_Pereira

https://thirdordercarmelite.wordpress.com/carmelite-feast-days/nuno-de-santa-maria-alvares/

http://catholicsaints.info/saint-nuno-de-santa-maria-alvares-pereira/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Aljubarrota

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_van_Batalha

https://nl.wikipedia.org/wiki/Carmoklooster