06 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 06-08-2016
Hele dag

Categorieën


Z. Anna Maria RubattoZ. Anna Maria (Maria Francisca) Rubatto (1844-1904), ordestichteres

Anna Maria Rubatto is de eerste zalige van Uruguay, ofschoon ze van Italiaanse geboorte is. Ze werd geboren in Carmagnola, nabij Turijn en overleed in Montevideo, Uruguay. Haar congregatie van missiezusters bestaat nog steeds en richt zich op evangeliseren, onderwijs en hulp aan armen en hulpbehoevenden in Italië, Uruguay, Brazilië, Peru, Kenia, Ethiopië, Eritrea en Malawi.

Ze verloor op vierjarige leeftijd haar vader en kreeg al jong een huwelijksaanzoek, maar wees de gegadigde af en deed een gelofte van maagdelijkheid. Toen ze 19 jaar oud was, verhuisde ze naar Turijn, waar ze bevriend raakte met Marianna Scoffone, een notabele die haar wegwijs maakte in de parochies en met wie ze catechismuslessen ging geven aan kinderen, zieken bezocht in het ziekenhuis en zich over armen en verwaarloosden ontfermde.

Toen ze een jaar na de dood van Marianna naar Loano verhuisde, verzorgde ze op een dag een gewonde arbeider die ze met twee daglonen naar huis stuurde om te herstellen. Deze arbeider werkte aan een nieuwe vrouwelijke communiteit, waarvoor de vader kapucijn die dit initiatief ondersteunde, Anna Maria vervolgens aanwees als directeur. Anna Maria accepteerde dit aanbod pas nadat ze had gesproken met haar geestelijk leidsman en met H. Don Bosco (feest 31 januari), met wie ze samenwerkte in de kapellen. Pas na veel bidden en advies vragen besloot ze in te treden, nam haar naam Maria Francisca de Jesus aan en werd leider van de nieuwe congregatie Capucijner Zusters van Moeder Rubatto in 1885.

Ze ging met enkele medezusters naar Montevideo in 1892, waar ze in totaal achttien huizen stichtte, waaronder in Argentinië en Brazilië. Zeven keer reisde ze heen en weer om de zusters van haar congregatie te begeleiden en ook bleef ze tussen de huizen in Uruguay en Argentinië reizen. Haar missiepost in Brazilië, die ze stichtte in 1899, werd anderhalf jaar later, op 13 maart 1901, uitgemoord.

Ze overleed in Montevideo in 1904 en werd daar op eigen verzoek begraven. Anna Maria Rubatto werd in 1993 zalig verklaard. Inmiddels is onderzoek gaande naar een tweede wonder op haar voorspraak, dus haar heiligverklaring zal niet lang op zich laten wachten.

Haar lichaam rust in de kapel Santuario de la Beata Francisca Rubatto in Montevideo, in de wijk Belvedere, waar Moeder Rubatto haar meeste werk verrichtte.

Bronnen en meer informatie:

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-maria-francesca-rubatto/

https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Maria_Rubatto

http://www.scmrubatto.org/pls/rubatto/v3_s2ew_consultazione.mostra_pagina?id_pagina=126

https://en.wikipedia.org/wiki/Capuchin_Sisters_of_Mother_Rubatto

http://www.igw-resch-verlag.at/seligeheilige/index.html?band3/rubatto.html (duits)

 

Achtergronden:

http://cappuccinesevuoi.wixsite.com/cappuccine-se-vuoi/vdfalto-alegre2015 (over de uitgemoorde missiepost in Brazilië)

http://www.scmrubatto.org/pls/rubatto/v3_s2ew_consultazione.mostra_pagina?id_pagina=214