05 oktober

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 05-10-2016
Hele dag

Categorieën


h-maria-faustina-kowalskaH. Maria Faustina Kowalska (1905-1938), mystica, Apostel van de Goddelijke Barmhartigheid.

Maria Faustina, beter bekend als zuster Faustina, had in 1931 een visioen van Jezus die zich aan haar bekend maakte als de Goddelijke Barmhartigheid en Koning van Goddelijke Genade, een visioen waarin Jezus twee kleuren licht uit zijn hart laat stralen naar de wereld (rood als Zijn bloed en wit als water). Zuster Faustina beschreef in opdracht van haar biechtvader Sopocko (zaligverklaard, feest  15 februari) haar visioenen in een dagboek van uiteindelijk zes delen, waarin ze ook schreef dat ze in opdracht van Jezus moest pleiten voor de instelling van de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid, wat uiteindelijk lukte na haar heiligverklaring: ze werd in 2000 als eerste van het nieuwe millennium heilig verklaard en vervolgens werd op basis van haar visioenen de eerste zondag na Pasen (Beloken Pasen) door paus Johannes Paulus II ingesteld als de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid of Barmhartigheidszondag; een zondag waarop met name vergeving van de eigen zonden centraal staat.

Haar visioenen en geschriften werden lange tijd betwist, niet serieus genomen en zelfs verboden door paus Johannes XXIII, maar het was paus Johannes Paulus II die deze, toen nog als aartsbisschop van Krakau, goedkeurde en haar in 1993 zalig en in 2000 heilig verklaarde. Op basis van haar geschriften beveelt hij ook de noveen om Gods barmhartigheid te bidden en de Rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid, die verbonden is aan de gebeden van Onze Lieve Vrouw van Fatima.

Maria Faustina (geboren als Helena) kwam uit een arm, Pools gezin en trad op twintigjarige leeftijd in in het klooster van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid in Krakau. Ze had een intens gebedsleven, waarin ze speciaal bad voor stervenden en zielen in het vagevuur. Ze stierf in haar klooster na een lang ziekbed aan tuberculose. In Krakau is het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid gebouwd, waar een groot deel van haar relieken rusten. Ook in Rome zijn relieken van haar in de Santo Spirito in Sassiakerk. Ze was één van de patroonheiligen van de Wereldjongerendagen in Krakau in 2016.

Bronnen en meer informatie:

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/faustina-kowalska-maria/maria-faustina-kowalska-1905-1938

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/k/370-36524-kowalska-faustina

http://www.marypages.com/Faustina.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Faustina_Kowalska

http://www.clairval.com/lettres/nl/2001/04/22/4250401.htm

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/filmpje-dansende-poolse-zusters-nodigen-jongeren-uit-voor-wereldjongerendagen-in-krakau

 

Noveen tot de Goddelijke Barmhartigheid

Rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid

Boodschap van paus Franciscus voor de Wereldjongerendagen van 2016 in Krakau, waarin hij zuster Faustina een Apostel van de Barmhartigheid noemt

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/documents/ns_lit_doc_20000430_faustina_en.html

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-faustina-kowalska-1905-38-apostle-of-divine-mercy/

https://www.faustyna.pl/zmbm/en/

http://www.faustinum.org/

http://www.thedivinemercy.org/

http://www.divinemercy.org/index.php

http://catholicsaints.info/saint-faustina-kowalska/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beloken_Pasen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heiligdom_van_de_Goddelijke_Barmhartigheid_(Krakau-%C5%81agiewniki)

https://en.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Sopo%C4%87ko

http://www.thedivinemercy.org/message/sopocko/story.php?NID=3368

http://www.jongerlo.org/geloofsvorming/archief_leven/geloofsvorming_leven_fatima.htm