05 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 05-08-2016
Hele dag

Categorieën


H. Oswald van Northumbrië2H. Oswald van Northumbrië (ca. 604-642), koning en weldoener.

Oswald wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke koningen van Engeland, die zowel sterk was in oorlog voeren ten behoeve van christelijke eenheid, als in diplomatie. Toen zijn vader, de heidense koning Aethelfrith, was vermoord in een veldslag, was Oswald elf jaar oud en vluchtte zijn moeder met hem en de familie naar Schotland (Dál Riata), waar Iona het christelijk centrum was en hij gedoopt werd. Hij kreeg zijn opleiding in de abdij van Iona samen met zijn broer. Oswald was een krachtige jongeling en had een raaf als huisdier (waarmee hij vaak wordt afgebeeld). Hij gaf in ballingschap opdracht het klooster Lindisfarne (bekend als Holy Island) te stichten door de missionaris Aidan, dat beroemd is geworden om zijn evangeliarium. Hiermee introduceerde hij een christelijke cultuur die invloed zou hebben in heel Europa.

In 634 stelde hij zijn eigen leger samen, keerde terug naar Northumbria, versloeg koning Cadwallon en eiste de kroon op. Deze slag staat bekend als de Battle of Heavenfield. Volgens de legende bracht een raaf het heilig chrisma toen Oswald tot koning werd gezalfd. Oswald ging voortvarend te werk om Northumbrië te kerstenen: hij ontbood (inmiddels) bisschop Aidan van Lindisfarne (feest 31 augustus) om te evangeliseren, bouwde kerken en kloosters en nodigde Schotse monniken uit het kloosterleven tot bloei te brengen. Door te huwen met de dochter van koning Cynegils van Wessex, versterkte hij de christelijke banden en liet daar bisschop Birinus evangeliseren (feest 3 december). Oswald werd door H. Beda geroemd om zijn persoonlijke spiritualiteit, zijn geloof, vroomheid en liefde voor de armen. Hij werd uiteindelijk vermoord tijdens de Slag van Maserfield tegen de heidense koning Penda, waardoor hij wel als martelaar wordt aangemerkt.

Over Oswald is door H. Beda geschreven dat hij bij een diner al zijn voedsel aan de armen gaf en dat zijn hand, die onoverwinnelijk scheen en al bij zijn leven vereerd werd door Aidan om zijn goede daden, als reliek bewaard is in Bamburgh Castle in de St. Peter’s Chapel. Na zijn dood zouden vele wonderen op zijn voorspraak hebben plaatsgevonden.

Missionarissen uit het klooster Lindisfarne verbreidden zijn nagedachtenis in Europa, waardoor in Hildesheim een belangrijke relikwie van Oswald terecht kwam. In de Alpenlanden geldt Oswald als noodhelper bij slecht weer, zoals in: “Oswalddag moet droog zijn, ander wordt duur het koren en de wijn”. In Zeddam (Achterhoek) staat een kerk naar hem vernoemd (Sint Oswalduskerk).

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/05/08-05-0642-oswald.php

http://g-geschiedenis.eu/2012/08/02/5-augustus-oswald-van-northumbrie/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oswald_van_Northumbria

http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Oswald

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Oswalduskerk_(Zeddam)

http://www.parochiegabriel.nl/zeddam/zeddam.html

 

Engelstalig:

https://www.lindisfarne.org.uk/general/oswald.htm

http://catholicsaints.info/saint-oswald-of-northumbria/ (met vele legenden)

http://oodegr.co/english/biographies/arxaioi/Oswald_Martyr_king.htm

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-oswald-of-northumbria-604-642-king-and-martyr/

Achtergronden:

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienO/Oswald.html

https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1l_Riata

https://en.wikipedia.org/wiki/Iona_Abbey

https://www.lindisfarne.org.uk/general/aidan.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Heavenfield

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cynegils

http://catholicsaints.info/saint-aidan-of-lindesfarne/

http://catholicsaints.info/saint-birinus-of-dorchester/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindisfarne

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindisfarne-evangeliarium

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Maserfield

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beda

https://en.wikipedia.org/wiki/Hildesheim_Cathedral_Museum

https://youtu.be/PL_pHinx0Ms (audio)