04 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 04-07-2016
Hele dag

Categorieën


H. Elizabeth van PortugalH. Elizabeth van Portugal (1271-1336), koningin.

Elizabeth (ook: Isabel van Aragon) wordt wel De Vredestichter of de Heilige Koningin genoemd, omdat ze oorlogen wist te voorkomen door haar bemiddeling. Ze was genoemd naar haar oudtante, de H. Elizabeth van Thüringen (feest 17 november) en leefde van jongs af aan zeer vroom. Hun levens lijken wel op elkaar: jong gehuwd, gelijke wonderverhalen (het brood dat ze uitdeelde aan de armen veranderde in rozen), gestorven in een klooster.

Elizabeth werd al op haar tiende uitgehuwelijkt aan koning Dinis (Dionysius) van Aragon en kreeg twee kinderen. Haar echtgenoot was jaloers en ontrouw, maar ze zorgde voor zijn buitenechtelijke kinderen alsof het haar eigen waren. Als koningin stichtte ze vele scholen, wees- en ziekenhuizen en kloosters. Ondanks zijn bruutheid en jaloezie (Elizabeth werd door roddel van overspel beticht), bleef ze haar echtgenoot trouw. Hij steunde haar echter financieel nadat de roddel onwaar bleek te zijn. Ze bemiddelde tevens in politieke conflicten tussen haar echtgenoot en diens broer met de koningen Alfons X en Sancho IV van Castilië, dat leidde tot het Verdrag van Alcanices, waarin de grens tussen Spanje en Portugal werd vastgelegd. Ook stichtte ze een gasthuis en opvangcentrum voor vondelingen.

Na de dood van koning Dinis ging Elizabeth op pelgrimsreis naar Santiago de Compostela, gaf haar bezittingen weg en trad in bij de clarissen in Coimbra, in het klooster dat ze zelf had gesticht. Daar stelde ze haar leven verder in dienst van gebed en goede werken. Ze stierf vlak na haar bemiddeling in een op handen zijnde oorlog tussen haar zoon en Alfons XI van Castilië. Na haar dood werd ze begraven in haar klooster van Santa Clara (a-Velha), maar in de 17e eeuw verplaatst naar het nieuwe klooster van Santa Clara (a-Nova), omdat het vorige klooster te kampen had met vele overstromingen.
Ze is zo populair dat nog tot op heden ieder jaar haar feest wordt gevierd, met name in Coimbra, de Festas da Rainha Santa Isabel, met een processie waarin haar beeld wordt meegedragen.
Ze werd heilig verklaard in 1625 en is patroonheilige van Portugal en moeilijke huwelijken.

Bronnen en meer informatie:
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/04/07-04-1336-elisabeth.php
http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/e/370-35665-elisabeth-van-portugal
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_van_Arag%C3%B3n
http://www.marypages.com/ElizabethPortugal.htm

Engelstalig:
https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_of_Aragon
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=116
http://www.newadvent.org/cathen/05391a.htm
http://www.ewtn.com/library/MARY/ELIZPORT.htm

Achtergronden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_van_Th%C3%BCringen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dionysius_van_Portugal
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Alca%C3%B1ices_(1297)
https://en.wikipedia.org/wiki/Monastery_of_Santa_Clara-a-Velha
https://en.wikipedia.org/wiki/Monastery_of_Santa_Clara-a-Nova