03 oktober

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 03-10-2016
Hele dag

Categorieën


hh-ewaldenHH. Ewalden (overleden 692), missionarissen en martelaren, Apostelen van Drenthe.

De beide broers Ewald worden wel Ewald de Zwarte en Ewald de Witte genoemd, naar hun haarkleur (dus ook wel Ewald de Donkere en Ewald de Blonde). Ze kwamen oorspronkelijk uit Northumbria en waren opgeleid in de kloosters in Ierland en kwamen met H. Willibrord (feest 7 november) naar het vasteland. De Ewalden werden gezonden naar het Duitse Westfalen en stierven bij hun missie onder de Saksen de marteldood.

In 695 werden hun resten door Pepijn van Herstal Naar de St. Kunibertkerk in Keulen gebracht, waar ze door bisschop Anno tot de eer der altaren werden verheven in 1074: dat stond toentertijd gelijk met een heiligverklaring. In diezelfde kerk werden hun relieken in een gouden reliekschrijn geplaatst, die nog steeds rechts van het hoofdaltaar staat.

Volgens de legende, zoals die door H. Beda is genoteerd in de 8e eeuw, preekten de broers in de regio rond Coevorden en Westfalen. In hun poging de Saksen te bekeren werden de broers hartelijk ontvangen door het stamhoofd die hen beloofde dat hun vorst hen zou opzoeken. Omdat de lokale, heidense boeren bang waren dat hun vorst bekeerd zou worden en de missionarissen hen daardoor zouden beroven van hun eigen geloof, tradities en heiligdommen, vermoordden ze de Ewalden: één met een enkele houw van het zwaard en de ander door eerst alle ledematen af te hakken. De lichamen werden daarna in de Rijn gegooid. Toen de vorst dit ontdekte, liet hij uit woede het hele dorp uitmoorden en platbranden. De beide lichamen dreven echter op wonderbaarlijke wijze 40 mijl stroomopwaarts naar hun medebroeders in de missie en ’s nachts scheen er licht uit de hemel op de rivier. Zo werden de broers gevonden nabij het huidige Aplerbeck door een bekeerling, Tilman, en alsnog met alle eerbied begraven. Op de martelaarsplaats ontsprong een bron die nog steeds bestaat.

In Nederland bestaat in Druten de enige kerk van Nederland die aan de Ewalden gewijd is, nl. de Ewaldenkerk. Druten behoorde vroeger tot het bisdom Khh-ewalden-kleineulen. De Ewalden zijn patroonheiligen van de streek Westfalen (tot in Lübeck) en worden Apostelen van Drenthe genoemd, omdat ze met name in de streek rond Coevorden het christendom hebben gebracht. De dichter Hans Heyting heeft hun verhaal in dichtvorm gezet.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/03/10-03-0700-ewalden.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Twee_Ewalden

https://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Gebroeders_Ewald

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/162931-de-legende-van-de-twee-ewalden-de-apostelen-van-drenthe.html

http://members.home.nl/albertmetselaar/ewalden1.pdf (uitgebreide toelichting)

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienE/Ewald.html

https://www.heiligenlexikon.de/Literatur/Ewald-Legenden.html

Het gedicht van Hans Heyting over de broeders Ewald: Anekdokte

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Two_Ewalds

http://catholicsaints.info/saint-ewald-the-black/

http://catholicsaints.info/saint-ewald-the-fair/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=3311

https://www.heiligenlexikon.de/CatholicEncyclopedia/Ewald.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Kunibertkerk

http://www.mijngelderland.nl/inhoud/routes/cultuurhistorie-in-het-land-van-maas-en-waal/ewaldenkerk

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/w/370-8391-willibrord