03 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 03-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-martin-de-porresH. Martin de Porres (1579-1639), aalmoezenier en mysticus.

Martin is de beschermheilige van verpleegkundigen en patroon van mensen van gemengd ras en sociale gerechtigheid. Hij was een halfbloed uit een blanke Peruaanse edelman en een afro-indiaanse vrouw. Zijn vader verliet het gezin al vlug, Martin kreeg enige opleiding van een plaatselijke kapper en werd op jonge leeftijd als bediende opgenomen in het dominicanenklooster in Lima, de hoofdstad van Peru. In die tijd was het voor kleurlingen wettelijk niet toegestaan om als volwaardig lid in een (blank) klooster in te treden, maar hij voerde alle opgedragen taken nederig en gehoorzaam uit en bleek al spoedig heel kundig te zijn in het maken van medicijnen en het verplegen van zieken, voor wie hij zich onvoorwaardelijk inzette, zonder onderscheid te maken naar afkomst.

Martinus kreeg in 1603 toestemming van zijn overste om toch als lekenbroeder in te treden in de orde en kreeg de functie van aalmoezenier. Toen het klooster in financiële moeilijkheden was, bood hij aan zichzelf als slaaf te verkopen. Hij had een sterke devotie voor de H. Eucharistie en werd al snel populair bij de plaatselijke bevolking, want hij leefde zelf heel sober en had een bijzondere aandacht voor boerenknechten, zwarten en mulatten, die toentertijd aan de rand van de samenleving stonden. In het huis van zijn zus stichtte hij een weeshuis en een ziekenhuis voor verlaten kinderen en slaven en nodigde regelmatig hulpbehoevenden uit om in het klooster mee te eten.

Al tijdens zijn leven zouden vele wonderen aan hem zijn gebeurd, zoals levitatie bij gebed en bilocatie; hij zou zelfs door gesloten deuren zieken hebben verzorgd. Ook stond hij bekend als een groot dierenliefhebber: hij verzorgde zwerfhonden en bracht de muizen buiten eten, zodat ze niet naar binnen zouden komen. Daarom wordt hij in sommige dominicanerkloosters aangeroepen bij muizen- en rattenplagen. Hij was goed bevriend met H. Rosa van Lima (feest 23 augustus), een dominicanes, mystica en patroonheilige van Peru, die de eerste vrouwelijke heilige van Zuid-Amerika is. Martin werd in 1837 zalig en in 1962 heilig verklaard.

In Peru is hij een echte volksheilige. Zelfs de nationale voetbalclub is naar hem genoemd (USMP staat voor Universidad San Martin de Porres). De beroemde jazzpianiste Mary Lou Williams heeft een song aan hem opgedragen, “St. Martin de Porres”. Ook bestaat er een kerkgenootschap San Martin de Porres, dat zich richt op spirituele en lichamelijke zelfgenezing op basis van inzichten van Martin de Porres.

 

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_van_Porres

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/03/11-03-1639-martin.php

http://dagelijksevangelie.org/main.php?language=NL&module=saintfeast&localdate=20141103&id=48&fd=0

Hoofdstuk uit het boek Landenreeks Peru

Hoofdstuk uit het boek Beschermheiligen in de Lage Landen

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-martin-de-porres/

https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_de_Porres

http://www.opsouth.org/about-us/st-martin-de-porres/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-martin-de-porres-1579-1639-dominican-lay-brother/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-11-03

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-martin-de-porres

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aalmoezenier

https://nl.wikipedia.org/wiki/Universidad_San_Mart%C3%ADn_de_Porres

http://www.sanmartindeporres.nl/