03 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 03-07-2016
Hele dag

Categorieën


H. Thomas, apostel1H. Thomas (overleden 72), apostel en martelaar, Apostel van India.

Thomas (ook: Tomas, “tweeling”) was visser en één van de twaalf leerlingen, zoals in Matteüs 10,10 wordt vermeld. Hij is vooral bekend van het evangelie van Johannes 20,24-29, waarin Thomas pas kon geloven dat Jezus was opgestaan toen hij diens wonden met eigen ogen gezien en gevoeld had. Daaraan dankt hij zijn bijnaam ‘ongelovige Thomas’. Ondanks die twijfel was het Thomas die toen heel expliciet Jezus ‘Mijn Heer, mijn God’ noemde. Bovendien was hij een moedig man, bereid om met Jezus te sterven (Joh. 11,16).

Na Jezus’ dood ging Thomas het evangelie prediken in India (vanaf het jaar 52), met name in de kustregio Kerala (Malabar), waar hij diverse kerken stichtte en waar nog steeds zgn. Thomaschristenen wonen. Hij trok later naar de oostkust, waar hij een kerk stichtte in Mylapore (het huidige Chennai). Hij werkte er ook als timmerman; daarom wordt hij vaak met een winkelhaak afgebeeld.
Op de vlucht voor lokale priesters, die niet wilden dat hij de mensen bekeerde, ging hij naar de nabij gelegen en later naar hem genoemde St. Thomasmount, waar hij uiteindelijk werd vermoord. De speer die Thomas vasthoudt in de iconografie verwijst daarnaar. In Madras staat de San Thome Basilica, die in de 16e eeuw door Portugese kolonisten boven het graf van Thomas is gebouwd. Deze basiliek is de hoofdkerk is van het aartsbisdom Madras-Mylapore, in 2006 uitgeroepen tot nationaal heiligdom en is een pelgrimsoord voor christenen in India.

Na zijn dood werd Thomas’ gebeente in de derde eeuw overgebracht naar Edessa. Op 6 september 1258 werden ze in Griekenland gestolen uit Chios en kwamen zo in Italië terecht, in Ortona, waar zijn relieken in de St. Thomasbasiliek liggen. Daar wordt Thomas geëerd zowel op 6 september als met een Perdono op de eerste zondag in mei. Deze Perdono is een boeteprocessie waarin de relieken van Thomas worden rondgedragen en die opgeluisterd wordt met muziek, middeleeuwse klederdrachten en andere culturele activiteiten.

Er bestaat een apocrief Thomasevangelie, dat wel het Vijfde Evangelie wordt genoemd, dat niet door alle kerken wordt erkend maar wordt gerekend tot de gnostische teksten. Het is gevonden bij Nag Hammadi in Egypte in 1945.
Thomas is patroonheilige van timmerlieden en daaraan verwante beroepen, zoals aannemers en architecten en ook van blinden (omdat hij eerst Jezus niet als God zag).

Bronnen en meer informatie:
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/03/07-03-0100-thomas.php (met radio-uitzending)
http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/t/370-8326-thomas-de-apostel
http://www.klap.net/religies/christendom/Thomas/thomas.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomas_(apostel)
http://www.thomasevangelie.nl/
http://www.thomasevangelie.info/start/

Engelstalig:
http://catholicsaints.info/saint-thomas-the-apostle/
http://www.americancatholic.org/features/saints/saint.aspx?id=1433
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-thomas-1st-century-the-apostle/
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/the-twin-st-thomas-the-apostle/

Achtergronden:
http://www.tommasoapostolo.it/index.php/descrizione-cattedrale/lapostolo/ricognizione-scientifica (foto’s van
relieken in de basiliek van Ortona)
http://visitabruzzo.altervista.org/en/2013/01/relics-of-st-thomas-the-apostle-ortona/
http://www.saintsinrome.com/2013/08/st-thomas.html (een overzicht van waar Thomas’ relieken nog meer te vinden zijn)
https://en.wikipedia.org/wiki/St._Thomas_Mount
https://en.wikipedia.org/wiki/San_Thome_Basilica (in Madras)
https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholic_Diocese_of_Saint_Thomas_of_Mylapore
https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_India
http://www.bijbelencultuur.nl/bijbelboeken/matteus/10/2/de-apostelen-en-hun-attributen