03 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 03-08-2016
Hele dag

Categorieën


Z. Josep Guardiet y PujolZ. José Guardiet y Pujol (1879-1936), priester en martelaar.

José (Josep) was een Spaanse priester en werkte in Barcelona in de parochie San Pedro toen hij werd vermoord tijdens de Spaanse Burgeroorlog op 3 augustus 1936.

Josep had theologie gestudeerd aan de Pauselijke universiteit van Tarragona en werd priester in 1902. Hij werd tot rector benoemd in meerdere parochies in Barcelona en in 1916 tot pastoor in San Pedro Rubi. Josep stond bekend als een uitstekend prediker en onvermoeibare catecheet en werd “de priester van de glimlach” genoemd, vanwege zijn spreekwoordelijke vriendelijkheid en gevoel voor humor. Hij maakte van zijn parochie het centrum van leven voor zijn parochianen, organiseerde vele pelgrimsreizen naar Maria-heiligdommen en had een grote devotie voor Onze Lieve Vrouwe van Monserrat, La Moreneta, de donkere Maagd Maria, die sinds 1881 officieel beschermheilige van Catalonië is.

In 1936 begon de zgn. Terror Rojo (Rode Terreur), waarbij 13 bisschoppen, 4172 priesters en seminaristen, 2364 monniken en 282 nonnen werden vermoord. Ook Josep werd gearresteerd, op 21 juli, en werd op 3 augustus vermoord, alleen omdat hij priester was. De linkse partijen beschuldigden de Katholieke Kerk ervan het regime van Franco te steunen, wat veel haat veroorzaakte. Helaas waren vele onschuldige en goedwillende geestelijken hier de dupe van.

Josep is één van de vele martelaren van de religieuze vervolgingen in Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog, volgens sommigen de meest venijnige sinds de Romeinse tijd, en één van de 522 Spaanse martelaren die op 13 oktober 2013 tot martelaar werden verheven en zalig verklaard.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/nieuws/370-9331–522-martelaren-in-spanje-zaligverklaard

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/nieuws/370-39441-opnieuw-grote-groep-spaanse-martelaren-uit-burgeroorlog-erkend

http://es.catholic.net/op/articulos/37000/cat/214/josep-guardiet-pujol-beato.html

http://www.katolsk.no/biografier/historisk/jguardiet

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-jose-guardiet-y-pujol/

http://catholicsaints.info/martyrs-of-the-spanish-civil-war/ (lijst van namen)

https://en.wikipedia.org/wiki/Martyrs_of_the_Spanish_Civil_War (achtergronden)

https://en.wikipedia.org/wiki/522_Spanish_Martyrs

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/10376516/Church-beatifies-522-martyrs-of-Spanish-Civil-War.html (kritiek)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Burgeroorlog

https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Terror_(Spain)

http://www.holabarcelona.nl/reizen/montserrat-het-spirituele-hart-van-catalonie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Madonna_van_Montserrat