02 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 02-09-2016
Hele dag

Categorieën


H. Ingrid van ZwedenH. Ingrid van Zweden (ca. 1200-1282), weduwe en stichteres.

Ingrid Elofsdotter was de eerste dominicaanse zuster in Zweden. Ze kwam uit een adellijke familie en huwde een ridder en na diens dood behoorde ze met haar zus Kristina tot een kring van vrome vrouwen rond Petrus de Dacia, een dominicaanse monnik, die bekend is geworden om zijn correspondentie met Christina von Stommeln, een Duitse mystica. Hij was tevens docent aan de abdij van Skänninge, en beschreef het ascetische leven en de mystieke ervaringen van zijn geestelijke dochter, van wie wordt aangenomen dat het Ingrid was. Ingrid werd zo lid van de dominicaanse orde en stichtte met Petrus een vrouwenabdij in Skänninge in 1272.

Ingrid ging persoonlijk naar Rome om pauselijke goedkeuring te krijgen van paus Martinus IV voor haar klooster. Ook ging ze op bedevaart naar Jeruzalem en Santiago de Compostella, vergezeld van haar jonkvrouw Mechtild. Twee van Ingrids broers, ridders van de Duitse Orde, financierden de stichting en haar klooster werd in 1281 officieel en St. Martinsabdij genoemd, naar de kerk waaraan het werd gebouwd. Een jaar later stierf ze. Ze was door haar vrome voorbeeld een belangrijke verspreider van de christelijke cultuur in Zweden en een bron van inspiratie voor haar latere familielid H. Birgitta van Zweden (feest 23 juli), mystica en co-patrones van Europa.

Ondanks dat ze nooit officieel is heilig verklaard, bestond er meteen na haar dood een grote verering voor haar en werden vele wonderen aan haar toegeschreven. Haar relieken werden in 1507, na de Reformatie verplaatst van het Skänningeklooster naar het St. Birgittaheiligdom in de kloosterkerk van Vadstena. Dat was een erkenning van de verering die er inmiddels al ruim twee eeuwen voor haar bestond. Haar schedel werd in 1645 gestolen door de balletdanser Antoine de Beaulieu, die dacht dat het die van Birgitta was. Uiteindelijk belandde deze schedel in 1959 in Nederland in het klooster Maria Refugie van de birgitinessen in Uden en wordt daar als die van Birgitta vereerd.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/02/09-02-1282-ingrid.php

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sankta_Ingrid_av_Sk%C3%A4nninge

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-ingrid-of-sweden/

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Ingrid_of_Sk%C3%A4nninge

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=57

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Petrus_de_Dacia_(Swedish_monk)

https://en.wikipedia.org/wiki/Vadstena_Abbey

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A4nninge_konvent

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mechtild_(jungfru)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Birgitta_van_Zweden_(heilige)

http://www.abdijuden.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Refugie

https://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Beaulieu