02 oktober

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 02-10-2016
Hele dag

Categorieën


h-leodegarius-grootH. Leodegarius (of: Léger) van Autun (616-678), bisschop en martelaar.

Leodegarius groeide als kind van de hoge adel op aan het hof van koning Chlotarius II en werd opgeleid door zijn oom, bisschop Didon van Poitiers.  Nadat hij tot diaken en aartsdiaken werd gewijd trad hij in 650 in het klooster van St. Maixent, waar hij al spoedig abt van werd en de regel van Benedictus introduceerde. In 663 werd hij bisschop van Autun en was daarnaast adviseur van koningin Bathildis, de weduwe van koning Clovis II.

Leodegarius stond bekend als een uitstekend bestuurder, herstelde orde en vrede in zijn bisdom, discipline onder de clerus en was verdediger van de sacramenten en zielzorger voor de armen. Hij bestreed het manicheïsme, de leer waarin het dualisme centraal staat, maar werd tenslotte slachtoffer van politieke twisten en machtsspelletjes, waarin hofmeier Ebroïn een grote rol speelde. Ebroïn was er verantwoordelijk voor dat Leodegarius werd vermoord, die daarvoor een lange lijdensweg had te gaan: hem werden de ogen uitgestoken, zijn lippen en tong afgesneden en na twee jaar ballingschap in de kerkers van het klooster van Fécamp werd hij onthoofd. Ondanks dat zijn dood een politieke daad was, wordt hij toch beschouwd als martelaar, omdat hij de rechten van de kerk verdedigde in een periode van machtsstrijd en politieke instabiliteit.

Zijn lichaam werd begraven in het bos tussen Arras en Amiens en bij de plaats van zijn martelaarschap werd een kapel gebouwd, waar vele wonderen zouden hebben plaatsgevonden. Deze plaats werd als Sus-Saint-Léger naar hem vernoemd. Zijn relieken kwamen in het klooster waar hij abt van was geweest, in Saint-Maixent-l’Ecole. In Frankrijk zijn zeven kloosters aan hem gewijd en meer dan dertig priorijen, meer dan tweehonderd parochies en vele kerken en kapellen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/02/10-02-0678-leger.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leodegarius

https://geudensherman.wordpress.com/lit-ma-nl/la-vie-de-saint-leger/

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Leodegar

http://catholicsaints.info/saint-leodegarius/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=823

http://www.saintpatrickdc.org/ss/1002.shtml

 

Achtergronden:

http://www.heiligen-3s.nl/wb/ebroin.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ebroin

https://en.wikipedia.org/wiki/Balthild

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maniche%C3%AFsme

https://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9ger_d%27Autun

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienL/Leodegar_von_Autun.html