02 juni

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 02-06-2016
Hele dag

Categorieën


HH. Marcellinus en PetrusHH. Marcellinus en Petrus (overleden 304), martelaren.

Marcellinus en Petrus worden samen vereerd, omdat ze tegelijk werden gedood tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Ze worden vermeld in het eerste eucharistische gebed. Marcellinus was priester en Petrus exorcist. Petrus zou in de gevangenis een kwade geest hebben uitgebannen bij Paulina, de dochter van Archemius, de gevangenbewaarder. Vervolgens liet Archemius zich met zijn hele gezin, huishouden en buren dopen door Marcellinus. Dat kwam hen duur te staan: Archemius werd doodgeslagen, Paulina gestenigd en Marcellinus en Petrus werden onthoofd.

Na hun decapitatie in een bos werden Marcellinus en Petrus in het geheim begraven, opdat hun graf geen bedevaartsoord zou worden. De plaats van hun executie werd echter in een visioen onthuld aan twee vrouwen, die de lichamen verplaatsten naar een catacombe aan de Via Labicana in Rome, die alsnog een bedevaartsplaats en naar Marcellinus en Petrus vernoemd werd. Sinds 2014 zijn de catacomben van Marcellinus en Petrus na een renovatie weer toegankelijk voor publiek. Daar zijn fresco’s te zien waarop meerdere martelaren werden uitgebeeld, evenals de marmeren versieringen die paus Damasus I (feest 11 december) heeft laten aanbrengen toen hij de catacomben opende en het grafschrift dat hij voor hen schreef. Hij had een speciale devotie voor hen, omdat hij van de beul zelf had gehoord hoe de executie had plaatsgevonden.

Nog in de vierde eeuw werd een kerk voor hen gebouwd, de Santi Marcellino e Pietro in Rome, die herbouwd werd in de achtste, dertiende en achttiende eeuw en die tegenwoordig bediend wordt door pater van de ongeschoeide karmelieten.

Hun relieken kwamen in Seligenstadt terecht, gestolen op bevel van Einhard, lekenabt van verschillende kloosters, bouwmeester en biograaf van Karel de Grote, maar volgens een ander verhaal via een schenking door paus Gregorius IV aan Einhard. In Seligenstadt liet Einhard vervolgens een klooster en kloosterkerk bouwen, de St. Marcellinus en Petrusbasiliek (ook wel Einhardbasiliek).

Ook in het bisdom Roermond worden de beide martelaren vereerd, omdat Einhard enkele relieken aan de St. Servaasbasiliek in Maastricht zou hebben geschonken, waar ze eerst in een crypte terechtkwamen en tegenwoordig in de schatkamer van de basiliek te bewonderen zijn. Je kunt ze ook terugvinden in het wapen van Geleen, in welke plaats een kerk en een schutterij naar hen genoemd is. De Marcellinus en Petrusfeesten in Geleen vinden het weekend ná deze feestdag plaats.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/02/06-02-0304-marcellinus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcellinus_en_Petrus

http://www.dionysiusparochie.nl/spiritualiteit/heiligen/kinderen/03-mei-alexander-marcellinus-en-petrus/

http://www.kathedraalrotterdam.nl/index.php/heiligendagen/58-heiligendagen-in-juni

https://nl.wikipedia.org/wiki/Santi_Marcellino_e_Pietro

https://romenieuws.wordpress.com/2014/04/30/catacomben-van-petrus-en-marcellinus-opnieuw-toegankelijk-voor-publiek-mausoleum-sint-helena-heropent-in-juni/

http://www.belpaese.nl/cgi-bin/monudet.cgi?ZNummer=109241

Uit het boek: Levens der heiligen, kerkvaders en martelaren

 

engelstalig:

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-06-02

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/ss-marcellinus-and-peter-304-martyred-at-rome/

http://www.christianiconography.info/peterMarcellinus.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Marcellinus_and_Peter

https://en.wikipedia.org/wiki/Catacombs_of_Marcellinus_and_Peter

http://catholicsaints.info/saint-marcellinus-2-june/

http://www.americancatholic.org/features/saints/saint.aspx?id=1402&calendar=1 (met podcast)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Exorcist

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/e/370-7724-exorcist

https://nl.wikipedia.org/wiki/Einhard

https://de.wikipedia.org/wiki/St._Marcellinus_und_Petrus_(Seligenstadt)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schatkamer_Sint-Servaasbasiliek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Damasus_I

http://www.mpfeesten.nl/ (de Marcellinus en Petrusfeesten in Geleen)