01 oktober

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 01-10-2016
Hele dag

Categorieën


h-theresia-van-lisieux2H. Theresia van Lisieux (1873-1897), karmelietes en kerklerares.

Theresia van Lisieux is één van de meest populaire heiligen van de laatste honderd jaar. Ze werd in 1923 zalig en in 1925 heilig verklaard en in 1997, tijdens de Wereldjongerendagen in Parijs, verheven tot kerklerares, waarmee ze de derde vrouwelijke heilige was die deze titel kreeg (samen met H. Catharina van Siena en H. Theresia van Avila). Om haar te onderscheiden van Theresia (Teresa) van Avila, wordt Theresia van Lisieux de kleine Theresia genoemd. Haar autobiografie ‘Het verhaal van een ziel’, waarin ze vertelt over haar liefde voor Jezus, is vertaald in vele talen.

Theresia was geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin in Normandië en had vier zussen die allen zijn ingetreden: drie van hen werden karmelietes en één van hen werd Visitandin. Haar ouders, Louis en Zélie Martin zijn beiden heilig verklaard op 18 oktober 2015. Nadat haar moeder was overleden toen Theresia nog maar vier jaar oud was, werd ze opgevoed door haar vader en grote zus Pauline en verhuisde ze naar Lisieux. Toen haar oudere zus het klooster intrad, werd Theresia erg ziek. Ze was in die tijd vooral zeer scrupuleus en had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn voor haar vader, haar zussen en vooral voor God. Toen ze als in een visioen het Mariabeeld op haar kamer naar haar zag glimlachen, voelde ze de innige liefde van God en was ze genezen. Liefde zou haar leidraad worden en zoals ze beschrijft in haar zgn. ‘Kleine Weg’, waarin ze zichzelf een zandkorrel voelt in een oceaan van liefde, voelde ze zich bij God volledig geaccepteerd zoals ze is. Deze Kleine Weg, waarin ze God ervaart als een liefhebbende Vader die onvoorwaardelijk van Zijn kinderen houdt, was voor haar tijd revolutionair, omdat toen God juist vaak als een straffende God werd voorgesteld en het atheïsme sterk in opkomst was. Geloof is in haar spiritualiteit pure genade en geen verdienste. Theresia beleefde in de kleine dingen een grote liefde, waardoor zij in het hart van de Kerk de liefde kon zijn.

h-theresia-van-lisieux3Ze was amper 15 toen ze wilde intreden bij de karmelietessen, waar twee van haar zussen reeds leefden, maar pas met goedkeuring van paus Leo XIII lukte dat haar; dit gebeurde in 1887 toen ze op bedevaart was naar Rome. In het klooster van Lisieux nam ze de naam Thérèse van het Kind Jezus van het Heilig Aangezicht aan. Ze zorgde voor de novicen en schreef haar autobiografie in opdracht van haar zus Pauline, die abdis was. Thérèse overleed toen ze 24 jaar oud was aan tuberculose. Tijdens haar lange ziekbed voelde ze zich door God verlaten, maar deze ‘nacht van het geloof’ werd vlak voor haar overlijden weer een diep vertrouwen. Haar leven vertelt niets opzienbarends, maar is in het kleine juist heel bijzonder. De zaligverklaarde Titus Brandsma formuleerde haar kleine weg als: “Men ziet er uiterlijk het heilige niet in, maar dat is juist de ware heiligheid”.

Theresia is door paus Pius XI in 1939 samen met H. Franciscus Xaverius uitgeroepen tot patrones van de missies (omdat ze missionaris in China wilde worden en met missionarissen aldaar correspondeerde, en zelf uiteindelijk missionaris van de ziel werd), van Frankrijk en Rusland en van bloemisten, omdat ze had beloofd het rozen te laten regenen bij haar sterven. In 2004 is een film over haar leven uitgekomen: Thérèse, the story of Saint Thérèse of Lisieux. Lisieux is een wereldwijd bekend bedevaartsoord geworden (de grootste van Frankrijk na Lourdes) met de enorme Basiliek Sainte-Thérèse de Lisieux. De bouw was begonnen in 1929 en de basiliek is ingewijd in 1954.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/t/370-8317-teresia-van-lisieux

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/theresia-van-lisieux/theresia-van-lisieux-1873-1897

http://www.theresiagemeenschapborne.nl/index_htm_files/Theresia%20van%20Lisieux.pdf

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/01/10-01-1897-theresia.php

http://www.marypages.com/TheresevanLisieux.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Theresia_van_Lisieux

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=4075 (audiëntie paus Benedictus XVI)

http://www.cubra.nl/gerarddecroon/devotieprentjes/gerarddecroondevotieprentjes02.htm

http://www.cubra.nl/gerarddecroon/devotieprentjes/gerarddecroondevotieprentjes03.htm

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-therese-of-lisieux/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-therese-of-lisieux-1873-97-carmelite-nun-and-patroness-of-missionaries/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/taking-the-lift-st-thereses-little-way/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/the-priestly-vocation-of-st-therese-of-the-child-jesus/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/thereses-pathway-to-god/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-10-01

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=105

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-therese-of-lisieux

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_a_Soul

https://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_St._Th%C3%A9r%C3%A8se,_Lisieux

http://nl.normandie-tourisme.fr/articles/lisieux-276-4.html

http://www.igniswebmagazine.nl/artikel/312/Een-begaanbare-weg-naar-God/

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2662312/1999/01/25/Den-Haag-in-ban-van-kleine-non.dhtml

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/met-beeldgalerij-ouders-theresia-van-lisieux-heilig-verklaard