01 juni

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 01-06-2016
Hele dag

Categorieën


H. Justinus de MartelaarH. Justinus (overleden ca. 165), martelaar en eerste apologeet.

Justinus is de patroon van filosofen en apologeten (verdedigers van het christelijk geloof). Hij werd rond het jaar 100 geboren in Samaria (het huidige Nabloes) en al jong onderwezen in letterkunde en Griekse filosofie. In zijn zoektocht naar waarheid ging hij uit van Plato’s Idee van het Goede, waarin alle zichtbare dingen afspiegelingen zijn van die Idee van het Goede en erdoor belicht worden en die volgens Plato diep in onze ziel ligt opgeslagen. Toen Justinus het christendom leerde kennen, vond hij parallellen in de Idee van het Goede en God, hoewel de filosofen God betwisten. Hij verdiepte zich meer in het christendom, de profeten en hoe martelaren tegenover de dood stonden en liet de Ideeënleer los, omdat hij nu inzag dat God niet om Ideeën gaat, maar zich laat kennen in traditie, in de profeten, Jezus en in de eucharistie. Het was rond 132 dat hij zich liet dopen.

Als filosoof wist hij het christendom goed te beargumenteren, uit te leggen en te verdedigen en was niet bang dit uit te spreken en anderen te bekeren, ondanks vernederingen en vervolgingen die christenen te verduren hadden. Dat deed hij door het geven van rondleidingen bij heilige plaatsen voor medechristenen, het oprichten van een filosofenschool in Rome, waar Tatianus een bekende leerling van hem was, en door het schrijven van boeken, waarvan de Dialoog met Trypho en twee Apologieën bewaard zijn gebleven.

Daarmee trok hij de aandacht en werd hij tijdens zijn verblijf in Rome gearresteerd op bevel van de prefect Rusticus (onder keizer Marcus Aurelius). Omdat hij weigerde te offeren aan de Romeinse goden, werd hij onthoofd. Dit gebeurde samen met een groep medechristenen. Er is een document bewaard gebleven waarin zijn proces beschreven staat.

Zijn feestdag was eerst bepaald op 14 april, maar omdat dit vaak in de Paastijd valt, is in 1968 zijn feestdag verplaatst naar 1 juni. Relieken van Justinus zijn te vinden in de Jezuïetenkerk in Valletta, Malta en in de San Giovanni Battistakerk in Sacrofano (iets ten noorden van Rome). Behalve als eerste apologeet, wordt hij ook als de eerste theoloog beschouwd.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/01/06-01-0165-justinus.php

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/justinus-de-martelaar/justinus-martyr-165

https://nl.wikipedia.org/wiki/Justinus_de_Martelaar

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=1793

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/j/370-7845-justinus-de-martelaar

http://vroegekerk.nl/content.php?id=142

 

engelstalig:

http://www.newadvent.org/cathen/08580c.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Martyr

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=74

http://www.britannica.com/biography/Saint-Justin-Martyr

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/apologist-for-the-faith-st-justin/

http://catholicsaints.info/saint-justin-martyr/

http://catholicsaints.info/pope-benedict-xvi-general-audience-21-march-2007/

http://www.americancatholic.org/features/saints/saint.aspx?id=1401&calendar=1 (met podcast)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Apologeten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Idee%C3%ABnleer#De_Idee_van_het_Goede

http://www.isgeschiedenis.nl/invloedrijke-mannen/plato-bedenker-van-de-ideeenleer/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tatianus

https://en.wikipedia.org/wiki/Sacrofano