01 februari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 01-02-2017
Hele dag

Categorieën


H. Bridget van IerlandH. Bridget van Ierland (453-523), adbis.
Bridget (ook: Bridgid, Brigid, Brigit van Kildare) is de patrones van Ierland (samen met H. Patrick en H. Columbus) en wordt ook aangeroepen voor vroedvrouwen, Ierse nonnen, ongeboren baby’s, melkmeisjes en vee. Ze was geboren in slavernij op een boerderij samen met haar moeder, maar werd al jong christen en deelde zoveel mogelijk van wat ze had aan de armen. Eenmaal vrijgelaten door de boer, weigerde ze een gearrangeerd huwelijk, besloot kluizenares te worden met zeven andere vrouwen, kreeg van de bisschop een witte mantel en stichtte een klooster bij een voor de Kelten heilige eik bij Kildare.

De grond voor haar klooster kreeg zij van de koning. Volgens de legende mocht ze zoveel grond ontvangen als haar mantel zou kunnen bedekken, waarna zij haar mantel over het land spreidde en haar mantel wonderbaarlijk een groot gebied bedekte. Hier liet zij schapen en koeien grazen, die de kloosters voorzag van voedsel en inkomsten. Zij stichtte ook een mannenklooster waaraan zij leiding gaf. Vanuit haar kloosters zorgde zij voor zieken en armen, onderrichtte studenten en stichtte een kunstschool waar het beroemde boek van Kildare werd geïllustreerd. Al tijdens haar leven werden vele wonderen aan haar toegeschreven.

Op haar feestdag, 1 februari, wordt nog steeds het aan haar toegeschreven St. Brigid’s Cross gemaakt van rietstengels, die op de huizen worden bevestigd om het huis te beschermen tegen brand.


Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/01/02-01-0525-bridget.php

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/54721-de-heilige-bridget-van-kildare.html

 

Engelstalig:

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/a-woman-for-our-times-st-brigid-of-ireland/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-brigid/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=453

https://en.wikipedia.org/wiki/Brigit_of_Kildare

http://www.newadvent.org/cathen/02784b.htm

http://ewtn.com/saintsHoly/saints/B/stbridgidofireland.asp#ixzz3O04M4vbS

http://catholicsaints.info/saint-brigid-of-ireland/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kildare

https://en.wikipedia.org/wiki/Brigid’s_cross

http://www.kildarearchsoc.ie/the-book-of-kildare/

http://www.askaboutireland.ie/reading-room/history-heritage/folklore-of-ireland/folklore-folk-tales-and-c/the-book-of-kildare/