07 februari

H. Lukas de WonderdoenerH. Lukas van de berg Stirion (ca. 896-946), kluizenaar en wonderdoener

Lukas was zoon van arme boeren en van jongs af aan zeer religieus en vastte streng; elke woensdag en vrijdag en gaf vaak zijn kleren en voedsel aan de armen. Hij trad na de dood van zijn vader op zijn veertiende in bij een klooster nabij Athene, zonder dat zijn moeder het wist. Hier stond hij al gauw bekend om zijn levitaties tijdens gebed.

Nadat de abt droomde over zijn moeder, die zich vreselijk zorgen maakte om haar zoon, zorgde die ervoor dat Lukas enkele maanden terugkeerde naar zijn moeder tot hij haar zegen kreeg. Hierna besloot hij kluizenaar te worden bij de kerk voor HH. Cosmas en Damianus (feest 26 september) op de berg Joannikes bij Korinthe.

Hij leefde vervolgens, op de vlucht voor de Bulgaren, maar meer nog op zoek naar eenzaamheid, in Kalamion en op het eiland Ampelon. Daar leefde hij in een klooster en verzorgde vele zieken en werden er al vele wonderen en genezingen aan hem toegeschreven.

Om de toeloop van mensen die hem om zijn wonderen bezochten te ontlopen, vestigde hij zich daarna op de berg Stirion bij de huidige plaats Distomo. Daar gebeurden ook na zijn dood vele wonderen en ontstond een kloostergemeenschap die nog steeds bestaat: het klooster van Osios Loukas, bekend om zijn iconen.

Lukas’ erenaam is Thaumaturgus, de Wonderdoener en hij wordt ook Lukas de Jongere, Lukas van Hellas (Griekenland) of Lukas de Gelukzalige genoemd.

In 940 voorspelde hij dat Kreta gered zou worden van de Saracenen, die daar toen heersten. Dat zou in 961 daadwerkelijk gebeuren. Kreta werd toen bevrijd door keizer Romanos II de Jongere. Hij herinnerde zich de profetie en stuurde bouwers naar Osios Loukas om een kerk te bouwen voor het klooster naar voorbeeld van de Hagia Sophia.

Zijn relieken maakten nog vele omzwervingen: die werden eerst geroofd door de Kruisvaarders en kwamen in Bosnië terecht. Daar werden ze door Franciscanen gered en naar Venetië gebracht, die in de veronderstelling waren dat het ging om relieken van de evangelist Lukas, maar wat in 1464 niet zo bleek te zijn.

In 1986 werden de relieken uiteindelijk door paus Johannes Paulus II weer terug gebracht naar het klooster bij Distomo, dat sindsdien weer opleeft en is bijgeschreven bij de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op 8 mei wordt de translatie van de relieken gevierd.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/07/02-07-0946-lukas.php

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienL/Lukas_von_Griechenland.html

 

Engelstalig:

http://oca.org/saints/lives/2016/02/07/100458-venerable-luke-of-hellas

https://en.wikipedia.org/wiki/Luke_of_Steiris

http://www.stlukeorthodox.com/html/saints/february/7th.cfm

http://www.orthodox.net/menaion-february/07-the-venerable-luke-of-hellas.html

http://www.ancientfaith.com/podcasts/saintoftheday/feb_07_venerable_father_luke_the_new_of_mount_stirion (podcast)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_van_Osios_Loukas

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0_%D0%95%D0%BB%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosios_Loukas

http://www.oramaworld.com/en/p/110043/Saint_Luke_of_Mount_Steirion_-_Hand-Painted_Icon (met icoon)