24 december

H. Paola Elisabetta Cerioli (1816-1865), ordestichteres, ‘Moeder van de weeskinderen’.

Paola Elisabette, geboren als Constanza in Soncino (ten oosten van Milaan, Italië), kampte haar hele leven met een hartafwijking en een lichte vervorming van de wervelkolom. Ondanks dat zou ze als weduwe in de steek gelaten kinderen opnemen in haar huis.

Op haar 19e trad ze in een gearrangeerd huwelijk met een 59-jarige man met wie 19 jaar getrouwd beef en drie kinderen kreeg, die alle drie overleden, de laatste op 16-jarige leeftijd. Toen haar man kort daarna ook overleed, deelde ze als weduwe van haar rijkdom en ging ze zorgen voor weeskinderen.

Toen het huis te klein werd besloot ze tot religieus leven toe te treden en zelf in 1857 een religieuze orde te stichten, de Zusters van de Heilige Familie, waarbij ze de naam Paola Elisabetta aannam. In 1863 stichtte ze ook een mannelijke tak, de Broeders van de Heilige Familie, die zich vooral richtte op apostolaat in landbouwgebieden.

Beide congregaties stonden onder de bescherming van H. Jozef en daarom werden de weeskinderen onder haar hoede ook zonen en dochters van St. Jozef genoemd. Ze overleed onverwachts op Kerstavond in 1865 in haar moederhuis, 49 jaar oud.

Ze werd in 1950 zalig verklaard op de feestdag van St. Jozef (19 maart) en in 2004 heilig verklaard. In het bisdom Bergamo en Cremona staat haar liturgische gedachtenis op 23 januari. Het Instituut van de Heilige Familie is nog steeds actief

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paola_Elisabetta_Cerioli

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/12/24/12-24-1865-paola.php

http://www.istitutosacrafamiglia.it/santa-cerioli/vita-di-santa-cerioli

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienP/Paula_Elisabeth_Cerioli.html

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20040516_cerioli_en.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Paola_Elisabetta_Cerioli

http://catholicsaints.info/saint-paola-elisabetta-cerioli/