12 december

H. Finian van Clonard (ca. 470-549), Vader van het Ierse monnikendom

Finian, ook geschreven als Finnian, Fionán of Finianus, was een Ierse monnik, geboren in Myshall (in County Carlow, in het zuidoosten van Ierland). Hij was door leerlingen van H. Patrick bekeerd tot het christendom en zou zijn opleiding in het klooster van H. Martinus in Tours hebben gekregen.

Schilderij door Richard J. King

Hierna ging hij naar Wales, waar hij dertig jaar werkte als kopiist en verder studeerde, o.a. als leerlinge van H. Cadoc van Llancarfan, H. David van Wales en H. Gildas de Wijze. Vervolgens zou hij ook enkele jaren lesgegeven hebben in het klooster in Kildare van H. Brigid.

Rond 520 ging hij terug naar Ierland en stichtte scholen en kloosters. De bekendste daarvan is Clonard Abbey, een bloeiende gemeenschap waar hij eerste abt en spiritueel leraar was van vele latere missionarissen, onder wie de Twaalf Apostelen van Ierland. Onder deze apostelen, ook bekend als de Twaalf Apostelen van Erin, zijn bekende heiligen zoals H. Brendan de Zeevaarder.

Finian wordt daarom “Leermeester van de Ierse heiligen” genoemd en beschouwd als één van de Vaders van het Ierse monnikendom, samen met H. Enda van Aran.

Finian stond verder bekend om zijn grote bijbelkennis en ascese. Hij overleed tijdens een pestepidemie; niet zeker is of dat in 549 of 552 was. Zijn relieken zijn verloren gegaan in de 9e eeuw, maar zijn klooster bleef bestaan tot de 16e eeuw.

Clonard Abbey werd de zetel van bisdom Clonard. In Ierland zijn vele kerken naar Finian/Finnian genoemd, o.a. in Belfast en Dublin.

 

Bronnen en meer informatie:

https://heiligen.net/heiligen/12/12/12-12-0549-finian.php

 

Engelstalig:

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-finnian-d-539-abbot-of-clonard/

https://catholicsaints.info/saint-finnian-of-clonard/

https://anastpaul.com/2019/12/12/saint-of-the-day-12-december-saint-finnian-of-clonard-470-549-tutor-of-the-saints-of-ireland/

https://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Finnian_Clonard.htm

https://www.bartleby.com/210/12/122.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Finnian_of_Clonard

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=3368

https://catholicherald.co.uk/saint-of-the-week-st-finnian/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Enda_of_Aran

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cadoc

https://catholicsaints.info/twelve-apostles-of-ireland/

https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Apostles_of_Ireland

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopiist