12 december

H. Spiridon van Cyprus (270-348), bisschop en wonderwerker

Spiridon of Spyridon was een eenvoudige, vrome herder, getrouwd en vader van een dochter toen hij onder de christenvervolgingen werd gearresteerd en zijn rechteroog werd uitgestoken en pezen in zijn linkerbeen werden doorgesneden. Hij werd gedwongen te werken in de kopermijnen van Cyprus.

Hij overleefde de kwellingen en werd om zijn grote devotie gekozen tot bisschop van Tremithus (het huidige Tremetousia). Hij stond bekend als goede herder, om zijn vriendelijkheid en zorg voor de armen, het beschermen van weduwen en wezen en zijn grote wijsheid. Hij gaf zijn eigen voedsel weg, wist hongersnoden af te wenden en had een diep inzicht in de mensen.

Hij bestreed het arianisme, waarin de Drie-Eenheid niet wordt erkend. Na het Edict van Milaan in 313, waarin er vrijheid van godsdienst kwam en christenen niet langer werden vervolgd, woonde hij de Concilies van Nicea (325) en Sardica (343) bij om het orthodoxe geloof te verdedigen. Spiridon zou de bisschop zijn geweest die van de H. Nicolaas van Myra een klap in zijn gezicht had gekregen tijdens het concilie van Nicea in een verhitte discussie, hoewel dat later een legende bleek, aangezien Nicolaas niet op dit concilie kan zijn geweest.

Spiridon legde een prominente filosoof de Drie-Eenheid uit aan de hand van een stuk aardewerk, omdat die gemaakt is van aarde, vuur en water en toch verenigd is tot één stuk. Tijdens zijn uitleg en het maken van een kruisteken stroomde er op wonderbaarlijke wijze water uit de bodem, kwam vuur uit de bovenkant en bleef aarde in zijn handen achter, waardoor hij de filosoof wist te bekeren.

Spiridon is vanwege bovenstaande legende patroonheilige van pottenbakkers en daarnaast van zeelieden en Korfu. Daarom wordt hij ook wel Spiridon van Korfu genoemd.

Hij is aan te roepen tegen overstromingen, omdat hij door te wenen het hemelwater zou hebben afgesmeekt in een periode van droogte en water van een gezwollen rivier tot staan hebben gebracht. Ook wordt verteld dat hij doden weer tot leven wist te wekken.

Op Korfu wordt hij vereerd op 11 augustus, omdat hij op die datum in het jaar 1716 Korfu zou hebben gered van invallen door de Ottomanen. Zijn relieken worden op die dag altijd nog rondgedragen door de stad (evenals op Palmzondag en in de eerste week van november, omdat hij beide keren Korfu van de pest heeft bevrijd). Hij zou Korfu ook hebben gered van epidemieën en hongersnoden.

Zijn relieken hebben vele omzwervingen gemaakt; van Cyprus naar Constantinopel en van daaruit naar Korfu. Een beeld van hem staat op de colonnade van de St. Pieter in Rome. Hij wordt ook wel vereerd op 14 december.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen.net/heiligen/12/14/12-14-0348-spiridon.php

http://www.heiligen.net/heiligen/12/14/12-14-0348-spiridon.php#div1 (over de legende met St. Nicolaas)

http://www.heiligen.net/heiligen/12/14/12-14-0348-spiridon.php#radio5 (audio)

https://www.orthodoxchurchpr.org/about/life-of-saint-spyridon

 

Engelstalig:

https://incarnatewordsistershouston.org/the-house-of-st-spyridon/

https://www.corfutouristservices.gr/saint-spyridon-the-keeper-of-corfu/

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=928

https://catholicsaints.info/saint-spyridon-of-cyprus/

http://stpetersbasilica.info/Exterior/Colonnades/Saints/St%20Spyridon-101/StSpiridon.htm

https://blog.obitel-minsk.com/2016/12/the-fascinating-history-of-relics-of.html

https://orthodoxtimes.com/commemoration-of-the-miracle-of-saint-spyridon-august-11/

https://www.johnsanidopoulos.com/2016/12/8-miracles-of-saint-spyridon.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Spyridon

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Edict_van_Milaan

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Concilie_van_Nicea

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arianisme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Concilie_van_Sardica

https://en.wikipedia.org/wiki/Tremetousia

http://www.corfuislandgreece.com/corfugreece/corfuhistory/saintspyridon/index.html