H. Juan Diego (1474-1548), ziener OLV van Guadalupe en mysticus.
Juan Diego Cuauhtlatoatzin (“Sprekende Adelaar”) is de eerste inheemse heilige van Amerika, aan wie Maria vier keer verscheen op de heuvel Tepeyac, tegenwoordig gelegen in Mexico-stad. Juan Diego was een Azteekse indiaan; hij was een eenvoudige boer en wever en bekeerde zich in 1525 tot het christendom door de Spaanse franciscaanse missionaris Toribio de Benavente (ook bekend onder de naam Motolinía).
In 1531 was Juan al een poos weduwnaar en woonde bij zijn oom, toen hij op weg was naar de kerk en Maria aan hem verscheen, die hem vroeg voor haar een kapelletje te bouwen. Juan ging naar Juan de Zumárraga (de eerste bisschop van Mexico), die hem niet geloofde. Maar Maria verscheen op de terugweg opnieuw aan hem en wederom ging Juan naar de bisschop. Deze begon nu te twijfelen en vroeg om een teken.
Op 10 december verscheen Maria aan hem en benadrukte dat zij wilde dat juist hij, een arme boer, zou zorgen voor een kapel. Op 12 december verscheen Maria voor de laatste keer aan Juan en droeg hem op bloemen te plukken op de heuvel. Het was echter midden december en er groeiden normaal gesproken geen bloemen. Toch bloeiden ze, Juan plukte ze en nam ze in zijn mantel mee naar de bisschop. Toen daar de bloemen uit zijn mantel vielen, bleek de beeltenis van Maria op zijn mantel te staan.
Juan ging met toestemming van de bisschop als kluizenaar naast de kerk wonen die toen voor Maria werd gebouwd. Hij zorgde voor de pelgrims en leefde verder voor gebed en naastenliefde. Na de verschijning bekeerden zich negen miljoen Azteken tot het christendom.
Zijn mantel met de beeltenis, de zgn. tilma, wordt nog steeds bewaard in de basiliek van Guadalupe, die ontstaan is uit het kerkje dat indertijd voor Maria werd gebouwd.
Er zijn tegenwoordig twee basilieken; in 1974-1975 werd een tweede gebouwd omdat de oude dreigde te verzakken. Hier wordt haar beeltenis bewaard zoals ze bewaard bleef op Juans mantel. Deze basiliek is het drukst bezochte bedevaartsoord na Rome, met name op 12 december, de feestdag van Maria van Guadalupe. Het wordt jaarlijks bezocht door 20 miljoen pelgrims.
De naam Guadalupe komt waarschijnlijk van het inheemse woord Quatlasupe, ‘Zij die de slang vertrapt’.
De historiciteit van en de verschijningen aan Juan Diego is na veel onderzoek als authentiek verklaard en Maria van Guadalupe is uitgeroepen tot patrones van Mexico en de beide Amerika’s. Ook is zij patrones van de Indianen. Juan Diego is in 1990 zalig en in 2002 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II, die Juan als voorbeeld van nederigheid noemde en de mis uitsprak in de inheemse taal Nahuatl.
In 2020 heeft de wiskundige Fernando Ojeda muziek weten te ‘destilleren’ uit de symmetrie van de bloemen en de sterren rond Maria’s mantel. In 2031 is het 500 jaar geleden dat Maria van Guadalupe verscheen en zal dit uitgebreid gevierd worden in Mexico. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels (december 2022) gestart.
Bronnen en meer informatie:
https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=4378 (decreet heiligverklaring Juan Diego door paus Johannes Paulus II)
https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/j/juan-diego-cuautlatoatzin
http://www.marypages.com/Guadelupe1.htm
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/12/12/12-12-1531-maria.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Diego_Cuauhtlatoatzin
https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Guadalupe
http://www.beleven.org/feest/nuestra_senora_de_guadalupe_mexico
Engelstalig:
http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20020731_juan-diego_en.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Diego
https://www.franciscanmedia.org/saint-juan-diego/ (met audio)
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-juan-diego-1474-1548-mexican-visionary/
http://catholicsaints.info/saint-juan-diego/
http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=409
http://www.ucatholic.com/saints/saint-juan-diego/
Achtergronden:
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/mexico-start-voorbereiding-van-500-jaar-guadeloupe
https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/maria-van-guadalupe
https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_de_Zum%C3%A1rraga
https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_Guadalupe
https://en.wikipedia.org/wiki/Toribio_de_Benavente_Motolinia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nahuatl
https://www.churchpop.com/2020/12/11/incredible-the-beautiful-musical-melody-hidden-within-our-lady-of-guadalupes-image/ (over de muziek op basis van Maria’s mantel)