08 december

H. Narcissa van Jezus (1832-1869), lekendominicanes.

Narcisa de Jésus Martillo Morán, zoals ze voluit heette, werd geboren in een boerengezin op 29 oktober 1832 in Nobol, in Ecuador, op de feestdag van H. Narcissus (een Spaanse bisschop uit de 4e eeuw), vandaar haar naam. Ze was de zesde van negen kinderen.

Al op 6-jarige leeftijd verloor ze haar moeder verloren en op 15-jarige leeftijd werd ze naaister en werkte voor gezinnen in de buurt om voor haar jongere broers en zussen te zorgen. Daarnaast zorgde ze voor zieken en armen en trok zich vaak terug om te bidden en te vasten.

Toen ze 19 was, in 1851, overleed haar vader en verhuisde ze naar familie in Guayaquil en werkte samen met de pastoor Luis de la Tola. Ze gaf catechismuslessen aan kinderen, bezocht zieken en stervenden en werkte met verlaten kinderen. Ze was zeer geliefd bij de mensen.

Haar grote voorbeeld was de heilige Mariana de Paredes y Flores (feest 26 mei), de ‘Lelie van Quito’, die in 1853 zalig was verklaard. Mariana was ook al jong wees geworden, zeer vroom en vastte veel. Ook Narcissa vastte veel en geselde zichzelf en had voor zichzelf geloften afgelegd van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid.

Ze werd lid van de Derde Orde van Sint Dominicus (Dominicaanse Lekengemeenschap), een lekenbeweging waarbij niet in het klooster wordt ingetreden, maar waarin leden zich toewijden aan de dominicaanse spiritualiteit. De verkondiging staat bij dominicanen centraal.

In 1868 verhuisde ze naar Lima en verbleef daar in een dominicaans klooster. 1869 werd Narcisa ziek, waarschijnlijk verzwakt als gevolg van haar vele vasten en boetedoeningen. Ze leefde van slechts wat brood en water. De pijn die ze ervoer droeg ze op aan de bekering van zondaars. Daarmee was ze een voorbeeld voor haar naaste omgeving. Op 8 december, op het feest van Onbevlekte Ontvangenis en bij de opening van het Eerste Vaticaans Concilie, overleed ze in een geur van heiligheid.

Narcissa werd in 1992 zalig en in 2008 heilig verklaard na twee onverklaarbare genezingen op haar voorspraak. Ze is de derde Ecuadoraanse heilige.

In haar geboorteplaats Nobol staat een heiligdom aan haar gewijd; haar geboorteplaats heet ook ter ere van haar Narcisa de Jésus. Ze wordt speciaal aangeroepen door migranten.

Bronnen en meer informatie:

https://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/2008/ns_lit_doc_20081012_narcisa_en.html

https://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/2008/ns_lit_doc_20081012_narcisa_sp.html

https://www.ssnj.ec/ (Nationaal Heiligdom van Narcisa de Jésus)

 

Engels- en Spaanstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Narcisa_de_Jes%C3%BAs

https://catholicsaints.info/saint-narcisa-de-jesus-martillo-moran/

https://www.catholicnewsagency.com/news/14033/pope-canonizes-four-including-indias-first-female-saint

https://www.catholicnewsagency.com/news/8432/ecuador-awaits-canonization-of-19th-century-blessed

https://es.wikipedia.org/wiki/Narcisa_de_Jes%C3%BAs

https://turismonobolec.travel.blog/2019/12/05/historia-de-narcisa-de-jesus/

http://heroinasdacristandade.blogspot.com/2011/12/

 

Achtergronden:

http://www.heiligen.net/heiligen/03/18/03-18-0400-narcissus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariana_de_Paredes_y_Flores

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/d/dominicanen

https://www.enciclopediadelecuador.com/personajes-historicos/luis-de-la-tola/

https://es.wikipedia.org/wiki/Narcisa_de_Jes%C3%BAs_(ciudad)