21 november

h-amelgergaH. Amelberga van Susteren (overleden ca. 900), abdis.

Amelberga (ook: Amalberga) was benedictines en eerste abdis van het vrouwenklooster van Susteren (Limburg). Dit klooster was een voortzetting van het klooster dat door H. Willibrord gesticht was op een landgoed van Pepijn II van Herstal, die het aan hem geschonken had. Na de verwoesting door de Noormannen in 882 werd het weer opgebouwd en werd het een vrouwenklooster onder de hoede van Amalberga. De dochters van de koning van Lotharingen, HH. Benedicta en Caecilia van Susteren (feest 17 augustus) die hier werden opgeleid, volgden haar op als abdis. Van de drie abdissen zijn reliekbustes in de crypte van de kloosterkerk in Susteren te bewonderen.

Amalberga van Susteren moet niet verward worden met H. Amalberga van Maubeuge, een moeder en kloosterlinge die rond 690 overleed of H. Amalberga van Munsterbilzen, die haar maagdelijkheid wilde bewaren voor Christus en overleed rond 770. Zij worden beiden herdacht op 10 juli.

In 1886 werd de authenticiteit van haar gebeente vastgesteld. De kloosterkerk is in de periode daarna volledig gerestaureerd en nog steeds een bedevaartsoord, omdat er ook relieken liggen van andere heiligen, zoals die van de beide zusters Benedicta en Caecilia.

Amelberga wordt ook wel vereerd op 27 november. Elke zeven jaar is er in een Susteren een heiligdomsvaart. De laatste was in 2014, de volgende is in 2021. Deze heiligdomsvaart werd in 1888 in ere hersteld en bestaat al met al 500 jaar.

Bronnen en meer informatie:

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Amelberga

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/21/11-21-0900-amalberga.php

https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/740

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amelberga_van_Susteren

http://www.volkoomen.nl/heiligen/27%20november.htm

http://www.rksusteren.nl/cluster/Basiliek/

http://kerkfotografie.nl/basiliek-heilige-amelberga-susteren/

https://www.heiligdomsvaart.nl/heiligdomsvaart

Hoofdstuk uit het boek Sactorum, heiligen herkennen

 

Achtergronden:

http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/susteren/amelberga

http://ifthenisnow.eu/fr/node/290

http://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Basiliek_van_de_H._Amelberga_te_Susteren