21 november

Z. Franciszka Siedliska (1842-1902), missiezuster en stichteres Zusters van de Heilige Familie van Nazareth

Franciszka werd geboren in Roszkowa Wola in Polen in een rijke, aristocratische familie die niet erg katholiek was. Dit deel van Polen werd in die tijd door Rusland bezet. Als kind leed ze aan een ziekte aan haar wervelkolom en werd thuis onderwezen. Tussen 1860 en 1865 woonde ze in kuuroorden in Zwitserland, Pruisen en Frankrijk voor haar gezondheid. Haar roeping tot het kloosterleven werd aangewakkerd door een plaatselijke franciscaner priester, Leander Lendzian, die ook jaren daarna haar geestelijk leidsman zou blijven, maar dat werd tegengewerkt door haar familie.

Pas in 1870, na de dood van haar vader, sloot ze zich aan bij de Derde Orde van Franciscus (tertiair). In 1873 ging ze naar Rome, omdat in Polen een slecht katholiek klimaat heerste door de Russische overheersing, en stichtte de congregatie Zusters van de Heilige Familie van Nazareth (kortweg Zusters van Nazareth of, zoals in het Engels, bekend als de Nazareth Family), die pauselijke zegen kreeg in 1875. In 1884, bij haar plechtige inkleding, noemde ze zich Maria van Jezus de Goede Herder.

Haar congregatie werd onder haar leiding uitgebreid tot in Polen, Oekraïne, Frankrijk (Parijs), Engeland (Londen) en de Verenigde Staten (New York, Chicago en Pittsburgh, na haar dood uitgebreid naar veel andere steden), waarvoor ze vele reizen ondernam.

De zusters van haar orde houden zich vooral bezig met onderwijs, catechese en zorg in zieken- en weeshuizen en opvangcentra voor Poolse immigranten en kinderen van alle nationaliteiten. Inmiddels zijn er rond de 1200 zusters in 14 verschillende landen actief.

In 1902 stierf ze in Rome aan acute buikvliesontsteking. Franciszka werd in 1989 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II en uitgeroepen tot patroonheilige van de Poolse katholieke missie in Engeland en Wales. Op Poolse kalenders staat haar feestdag op 25 november.

Bronnen en meer informatie:

 

Engelstalig:

https://nazarethcsfn.org/about-us/spirituality/bl-mary-of-jesus-the-good-shepherd

https://catholicsaints.info/blessed-maria-franciszka-siedliska/

https://alchetron.com/Franciszka-Siedliska

 

Pools:

https://nazaretankinowicjat.wordpress.com/nasza-zalozycielka/

https://www.dailygospel.org/PL/display-saint/7b6eb165-1aed-41c0-affa-44c1d9bae01a

https://www.pnmpgdynia.pl/siostry-nazaretanki/

http://www.pspzdzary.nowemiasto.pl/art,114,rys-historyczny.html

https://brewiarz.pl/czytelnia/swieci/11-25a.php3

https://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszka_Siedliska

https://fr.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7oise_Siedliska

 

Achtergronden:

https://www.polenvoornederlanders.com/?page_id=49&lang=nl

https://nl.hrvwiki.net/wiki/Holy_Family_of_Nazareth_Convent_School