20 november

Z. Anna Kolesárová (1928-1944), martelares

Anna, ook liefkozend Anka of Anky genoemd, werd doodgeschoten toen ze haar eer wilde verdedigen. Ze stierf met de namen van Jezus, Maria en Jozef op haar lippen. Ze werd op 1 september 2018 zalig verklaard door paus Franciscus, die haar martelaarschap erkende.

Ze leefde in een vroom boerengezin in Vysoká nad Uhom (bisdom Košice) in het oosten van het huidige Slowakije, vlakbij de grens met Oekraïne. Vanaf haar tiende, toen haar moeder overleed, zorgde ze voor het gezin van haar vader. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het gebied bevrijd van de nazi’s door Russische soldaten. Toen haar dorp bezet werd, hadden Anna, haar vader en broer zich in de kelder verstopt, maar werden daar ontdekt door een soldaat. Ze maakte eten klaar voor de soldaat maar werd voor de ogen van haar vader en broer doodgeschoten met twee kogels (in haar buik en in haar gezicht), toen ze zich verzette tegen diens pogingen haar te verkrachten.

Anna’s vader begroef haar eerst in het geheim in de tuin vanwege de voortdurende gevechten en een week later, op 29 november, droeg een priester alsnog de mis aan haar op.

Tijdens het communistische regime dat hierna volgde, mochten er geen bedevaarten plaatsvinden naar haar graf, maar desondanks is in Slowakije in de loop der jaren een grote verering voor haar ontstaan en staat Anna symbool voor zuiverheid, devotie en jeugd. In het verlengde daarvan worden vele jongerenactiviteiten georganiseerd ter ere van haar gedachtenis.

Schilderij door Darina Gladišová

In Anna’s geboortedorp bestaat in haar ouderlijk huis het Anna Kolesárová Pastoraal Centrum, Domček, een spiritueel centrum, speciaal gericht op jongeren en vorming, die bedevaarten naar Anna’s graf organiseert en cursussen rondom geloofsvorming aanbiedt. Ook de naam van het priesterhuis ARS (onder de bescherming van H. Jean van Vianney, de Pastoor van Ars) in haar woonplaats, verwijst zowel naar de Pastoor van Ars als naar de eerste letter A van Anka (Anna).

Anna is één van de vele slachtoffers van seksueel geweld. De bekendste martelaressen op dat gebied zijn H. Agnes (feest 21 januari), H. Maria Goretti (feest 6 juli) en Z. Pierina Morosini (feest 6 april).

Bronnen en meer informatie:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/slovaakse-martelares-zalig

https://www.kn.nl/nieuws/pausreis/een-pelgrimage-van-gebed-wortels-en-hoop/ (onder alinea Helden van de samenleving)

https://annakolesarova.sk/

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienA/Anna_Kolesarova.html

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-anna-kolesarova/

https://www.vaticannews.va/en/church/news/2018-09/blessed-anna-kolesarova-virgin-martyr-slovakia-cardinal-becciu.html

http://www.catholicherald.co.uk/news/2018/09/05/slovakias-newest-martyr-is-example-for-young-people-says-cardinal/

https://aleteia.org/2018/09/05/maria-goretti-and-newly-blessed-anna-kolesarova-what-are-martyrs-for-purity/

https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Koles%C3%A1rov%C3%A1

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A1_nad_Uhom

https://domcek.org/pages/domcek