14 november

h-siard-van-mariengaardeH. Siard van Mariëngaarde (overleden 1230), abt.

Siard of Siardus (in het Fries: Sjoerd) kwam uit een Friese adellijke familie, studeerde aan de premonstrantzer (norbertijner) kloosterschool in Mariëngaarde in de buurt van Hallum en trad daar in in 1175. Dat was toentertijd een nieuwe orde, gesticht door H. Norbertus in 1120. Siard volgde in 1194 de eerste stichter op, abt Frederik van Hallum (feest 3 maart en 4 februari). Onder Siard werd Mariëngaarde een bloeiende abdij. Ook wist hij landgoederen te verwerven, waarop hij dochterkloosters liet bouwen, zoals Mariënhof bij Bakkeveen.

Siard had een devotie voor Maria en Martha, de zusters van Lazarus. Hun contemplatie en actie hield hij zijn broeders als voorbeeld voor. Hij zette zich in voor het uitbreiden van de bibliotheek van het klooster en goed onderwijs voor de broeders. Hij werd bekend om zijn zorg voor de armen, zijn diplomatieke vaardigheden als vredestichter en zijn nederigheid; hij wilde geen voorkeursbehandeling omdat hij abt was, leefde zelf uitermate sober en werkte hard mee, samen met de andere broeders, met name bij het aanleggen van dijken.

Hij wordt vooral uitgebeeld tijdens het uitdelen van brood aan de armen, want hij nam altijd extra brood mee voor de armen als hij op reis ging. Daarom werd hij Vader der Armen genoemd. Al tijdens zijn leven zou hij vele wonderen hebben verricht en wordt daarom aangeroepen bij oogziekten, veeziekten, voorspoedige bevallingen en bescherming van jonge moeders en kinderen.

In 1578 werd de abdij van Mariëngaarde verwoest en werden Siards relieken in veiligheid gebracht naar Hildesheim. In 1608 werd verering van zijn relieken goedgekeurd door de aartsbisschop van Keulen en kwam een deel van Siards schedel terecht in de abdij van H. Foillan bij le Roeulx. In 1617 kwamen een reliek, nl. de schedelkap van Siard terecht in de abdij van Tongerlo. In 1728 werd zijn cultus bevestigd door paus Benedictus XIII.

De zondag vóór 14 november is in Tongerlo een bedevaartsdag ter ere van Siard. In deze abdij Onze Lieve Vrouw in Tongerlo zijn veel schilderijen van hem te vinden en ook kaarsen, bidprentjes, medailles en beeldjes van Siard te verkrijgen.

In Wies (gemeente) Steingaden staat de Wieskirche, een enorme rococokerk die op de werelderfgoedlijst staat, met wand- en plafondschilderingen. Ook Siard is daar afgebeeld tijdens het uitdelen van brood aan de armen.

 

Bronnen en meer informatie:

http://185.59.17.9/~tongerlo/~/tongerlo/h-siardus/

http://www.siardus.nl/joomla/index.php/de-heilige-siardus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Siardus

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/14/11-14-1230-siard.php

http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Siard

http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/1208

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienS/Siard_von_Mariengaarde.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Siard

 

Hoofdstuk uit het boek Hir is eskriven: lezen en schrijven in de Friese landen rond 1300

Boek: Vitae Abbatum Orti Sancte Marie

 

Engelstalig:

https://norbertines.org/event/memorial-of-st-siard-of-mariengaarde-o-praem-2020-11-14/

http://catholicsaints.info/saint-siard/

http://www.premontre.org/chapter/cat/people/perpetual-calendar-of-order-saints-and-blesseds/st-siard-november-14/

https://norbertinevocations.wordpress.com/2007/11/14/saint-siard/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%ABngaarde

http://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?miview=ldt&mivast=1212&mizig=212&miadt=1212&miaet=14&micode=DOC-MON&minr=733207

http://balat.kikirpa.be/results.php?linkthrough=Y8&linkval=Siardus%5Bnorbertijn-personage%5D

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/121230

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Friesland#Premonstratenzers_of_norbertijnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bedevaartskerk_van_Wies