05 november

z-bernhard-lichtenbergZ. Bernhard Lichtenberg (1875-1943), priester en martelaar.

Bernhard werd geboren in Olawa, in het huidige Polen (tegen de grens met Duitsland) en werd in 1899 priester gewijd. Na een periode als pastoor en aalmoezenier in het Duitse leger tijdens WOI werd hij in 1932 proost (voorzitter van het kanunnikcollege) van de St. Hedwigskathedraal in Berlijn. In die hoedanigheid preekte hij veel tegen de nazi’s en riep op tot gebed tot de vervolgden.

Hij was tevens politiek actief in de Duitse Zentrumspartei, een overwegend katholieke partij, die later ook protestanten in zijn gelederen kreeg en die zeer kritisch was op het Duitse beleid toen Hiltler aan de macht kwam. Berhard was in zijn protesten tegen het anti-semitisme zeer onverschrokken en consequent: hij protesteerde al in 1929 tegen de opkomst van het nationaal-socialisme, riep in 1931 op tot het kijken naar de film ‘Im Westen nichts Neues’ (een anti-oorlogsfilm die in 1979 opnieuw is uitgebracht), om de mensen tegen de oorlog te waarschuwen.

Ook diende hij protesten in bij Hermann Göring tegen mensenrechtenschendingen in de concentratiekampen (met name kamp Esterwegen) en riep op tot gebed voor de Joden en niet-Ariërs na de Kristallnacht. Hij werkte samen met o.a. bisschop Clemens August Graf von Galen (zaligverklaard, feest  22 maart, “de Leeuw van Münster”) om de Joden financieel te ondersteunen en protesteerde met deze bisschop in 1941 tegen het euthanasieplan Aktion T4 van de nazi’s, waardoor dit programma tijdelijk werd opgeschort.

Berhard liet zich niet intimideren en werd door zijn felle protesten door de NSDAP op een zwarte lijst gezet, regelmatig bezocht door de Gestapo en in 1942 gearresteerd. Na een verblijf in het tuchthuis in Berlijn-Tegel en het doorgangskamp Berlijn werd hij naar Dachau gestuurd. Hij was toen al ziek (hij had al langere tijd hart- en nierziekten) en stierf na een opname onderweg in een ziekenhuis in Hof (Zuid-Duitsland).

Bernhard werd in 1996 in Berlijn zalig verklaard door paus Johannes Paulus II en martelaar verklaard, samen met Z. Karl Leisner (feest 12 augustus). Bernhards botten liggen in de crypte van de St. Hedwigskathedraal in Berlijn. Hij heeft postuum de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren toegekend gekregen door Yad Vashem en staat sinds 2012 op de nominatie om heilig verklaard te worden.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernhard_Lichtenberg

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2541430/1996/06/17/Paus-eert-in-Berlijn-t-andere-Duitsland.dhtml

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/05/11-05-1943-bernhard.php

Hoofdstuk uit het boek De Eeuw van de Martelaren

https://www.katholisch.de/artikel/19489-todestag-von-ns-gegner-bernhard-lichtenberg-der-dompropst-der-den-nazis-die-stirn-bot

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienB/Bernhard_Lichtenberg.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Bernhard_Lichtenberg

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-bernhard-lichtenberg/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bernhard_Lichtenberg

http://www.catholicstand.com/bernard-lichtenberg-courage/

http://www.kateriirondequoit.org/resources/saints-alive/baptismal-saints-bruno-the-carthusian/bb-karl-leisner-and-bernhard-lichtenberg/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Zentrumspartei

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clemens_August_von_Galen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aktion_T4 (euthanasieplan van de nazi’s)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Esterwegen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtvaardige_onder_de_Volkeren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jad_Wasjem