04 november

H. Felix van Valois (1127-1212), ordestichter

Felix werd geboren als Hugo II van Vermandois, als zoon van een rijke graaf en achterkleinkind van Hendrik I van Frankrijk. Hij werd opgeleid door H. Bernardus van Clairvaux in diens abdij en was al jong zeer vrijgevig voor de armen. Na de scheiding van zijn ouders en de dood van zijn vader droeg hij nog enkele jaren de titel graaf, maar besloot in 1160 kluizenaar te worden en nam de naam Felix aan.

Johannes van Matha (feest 17 december) werd leerling van hem en samen besloten ze christelijke gevangen te bevrijden die door Saracenen gevangen waren genomen. Na een visioen waarin een hert verscheen met een kruis in zijn gewei met een rode en blauwe balk (denk aan H. Eustachius en H. Hubertus voor een vergelijkbaar visioen), stichtten ze in Cerfroid (ten noordoosten van Parijs) de Orde van de Trinitariërs. Dat is een afkorting van de Ordo Sanctissimae Trinitatis et Captivorum, OSsT (Orde van de Allerheiligste Drie-eenheid voor de verlossing van de Gevangenen). Cerfroid werd het moederhuis van de orde. Hun orde werd in 1198 bekrachtigd door paus Innocentius III.

De Trinitariërs leggen zich met name toe op het bevrijden van (christelijke) slaven en gevangenen als één van de werken van Barmhartigheid.
Als gevolg van de Kruistochten was er veel piraterij in de Middellandse Zee, met name rond Noord-Afrika, Spanje en Zuid-Frankrijk, waarbij Saracenen christenen gevangen namen om losgeld te eisen. De Trinitariërs bedelden losgeld bij elkaar en richtten fondsen op, ook door het stichten van huizen waar gevangenen werden opgevangen, maar werden ook financieel ondersteund door het Franse koningshuis en de paus. Een vergelijkbare orde is die van de Mercedariërs, gesticht door H. Petrus Nolasco en H. Raymundus van Peñafort.

Maria is patrones van de Trinitariërs, onder de eretitel Nuestra Señora de los Remedios (Onze Lieve Vrouw van Goede Remedie, feest 8 oktober). Zij werd onder die titel vooral bekend tijdens de Reconquista, de herovering van het Iberisch Schiereiland op de Moren, en na de ontdekking van de Amerika’s ook populair in met name in Latijns-Amerika.

De Trinitariërs waren zeer succesvol en wisten in veertig jaar vele huizen te stichten. Johannes van Matha ging ermee verder in Rome, terwijl Felix als overste vanaf 1228 vanuit Parijs werkte, vanuit de kerk van St. Maturinus; vandaar dat de orde in Frankrijk ook wel Mathurins genoemd werden.

In 1262 werd Felix heilig verklaard. Zijn oorspronkelijke feestdag was op 20 november (tot Vaticanum II) en is later verplaatst naar 4 november (zijn sterfdag). Toch staat hij op veel kalenders nog bij de 20e.

In 1609 werd de orde van de Trinitariërs een bedelorde, die tegenwoordig vooral actief is in de zorg, zowel voor zieken als voor geestelijke verzorging. Er zijn tegenwoordig nog Trinitariërs in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Afrika en India.

Omdat er op de dag na zijn feestdag, 5 november 1530, een grote watersnoodramp was in grote delen van Vlaanderen en Zeeland, werd deze de Sint-Felixvloed genoemd. In Quebec is een dorp naar Felix genoemd (Saint-Felix-de-Valois). Op de Karelsbrug in Praag zijn Johannes van Matha en Felix van Valois samen als standbeeld vereeuwigd.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.heiligen.net/heiligen/11/04/11-04-1212-felix.php

https://hetkatholiekegeloof.nl/sub/heilige-felix-van-valois/

http://heiligeninkruissteek.50webs.com/felix.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Felix_van_Valois

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trinitari%C3%ABrs

 

Engelstalig:

https://trinitarians.org/pages/our-roots

https://www.newadvent.org/cathen/06033c.htm

https://www.britannica.com/biography/Saint-Felix-of-Valois

https://catholicsaints.info/saint-felix-of-valois/

https://sanctoral.com/en/saints/saint_felix_of_valois.html

https://www.newadvent.org/cathen/15045d.htm

https://sensusfidelium.com/the-lives-of-the-fathers-martyrs-and-other-principal-saints/november/st-felix-of-valois/

https://en.wikipedia.org/wiki/Trinitarians

 

Achtergronden:

https://trinitarians.org/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Felixvloed_(1530)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reconquista_(Iberi%C3%AB)

https://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_of_Los_Remedios

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_statues_on_Charles_Bridge#Statues_of_Saints_John_of_Matha,_Felix_of_Valois,_and_Ivan