02 november

z-margaretha-van-lotharingenZ. Margaretha van Lotharingen (1463-1521), weduwe en religieuze.

Margaretha was de hertogin van Alençon. Ze moet niet verward worden met haar naamgenote Marguerite de Lorraine, die gravin van Orléans was en schoonzuster van Lodewijk XIII – zij leefde van 1615-1672.

Margaretha uit Alençon was geboren in het kasteel van Vaudémont in Lorraine (Lotharingen) en werd al vroeg wees, waarna ze werd opgevoed door haar grootvader, de koning René van Anjou. Na diens dood werd ze door haar broer in 1488 uitgehuwelijkt aan de hertog van Alençon, die echter gewelddadig bleek te zijn. Vier jaar later ontvluchtte ze hem en ging naar Normandië, naar Argentan, waar ze een groot weldoenster werd.

Ze was 30 jaar toen ze weduwe werd en alleen haar drie kinderen opvoedde en haar hertogdom zeer bekwaam maar nederig bestierde, waarin ze meerdere charitatieve instellingen stichtte, naast ziekenhuizen en enkele kloosters, zowel in Alençon als in Argentan. Ze verpleegde zelf leprozen en gaf haar rijkdommen weg. Ze trad in 1520 in het klooster in Argentan, dat ze had gesticht volgens de regel van de arme clarissen. Ze weigerde daar abdis te worden, omdat ze zich wilde blijven toeleggen op gebed.

Koning Lodewijk XIII (overleden in 1643, ook genoemd de Rechtvaardige), een afstammeling van Margaretha (haar dochter Françoise was de oma van koning Hendrik IV, die de opa was van Lodewijk XIII), heeft zich sterk gemaakt voor haar zaligverklaring door voor haar te pleiten bij paus Urbanus VIII. In 1921 is ze uiteindelijk zalig verklaard door paus Benedictus XV. Ze werd bijgezet in de kerk van St. Germain in Argentan, waar haar lichaam echter tijdens de Frans Revolutie werd geroofd en in een massagraf geworpen.

Bronnen en meer informatie:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Marguerite_de_Lorraine-Vaud%C3%A9mont

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Germain_d%27Argentan

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-margaret-of-lorraine/

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-blessed-margaret-of-lorraine/

http://1000www.newadvent.org/cathen/09655a.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_of_Lorraine

http://www.roman-catholic-saints.com/blessed-margaret-of-lorraine.html

 

Achtergronden:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7oise_d%27Alen%C3%A7on

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_XIII_van_Frankrijk