31 oktober

h-foillan-van-fossesH. Foillan (ca. 600-655), missionaris en martelaar.

Foillan (ook: Feuillien of Foillanus) was een Ierse monnik, die met zijn twee broers werd opgevoed voor een leven in het klooster. Foillan is beschermheilige van kinderverzorgsters, tandartsen en chirurgen. Zijn broer Furseüs (ook: Fursey) nam de leiding en toen die naar Engeland ging en een klooster stichtte in East Anglia (in de buurt van Suffolk, Burgh Castle), kwam Foillan over om daar de leiding te nemen. Dit klooster kende een bloeiperiode van 634 tot 650, tot het werd geplunderd door de beruchte koning Penda van Mercia.

Furseüs stichtte vervolgens een klooster nabij Parijs en na zijn dood in 650 kwamen Foillan en zijn andere broer Ultan naar Engeland om te evangeliseren in Noord-Frankrijk met toestemming van koning Clovis II en paus Martinus I. Foillan trok later verder naar Nijvel, waar de weduwe van Pepijn van Landen (feest 21 februari), de H. Ida (ook: Itta, feest 8 mei) haar klooster had gesticht met haar dochter H. Geertrudis van Nijvel (feest 17 maart). Geertrudis was daar abdis en vroeg Foillan en zijn broer om in het klooster te onderwijzen in Bijbeluitleg, liturgie en psalmenzang en in de omliggende dorpen te prediken. Hij kreeg van Ida een stuk grond ten westen van Namen om daar een nieuw klooster te stichten, dat uitgroeide tot de plaats Fosses-la-Ville. Hier zou hij grote invloed hebben gehad in de Frankische kerkelijke geschiedenis.

Foillan met zijn broers Ultan en Fursey/Furseüs

Foillan bleef als docent actief in Nijvel en werd door rovers overvallen en onthoofd in het grote woud dat bekend stond als het Zoniënwoud (onderdeel van het oerbos Kolenwoud). Hij zou pas in januari daaropvolgend gevonden zijn, en in Fosses-la-Ville is de kerk (St. Feuillen) aan hem gewijd. Op de plaats van zijn marteldood, het huidige Le Roeulx, werd een kapel voor hem gebouwd en daar werd in 1125 een premonstratenzer abdij gesticht, die naar Foillan genoemd werd als de St. Feuillienabdij van Le Roeulx.

Deze abdij werd verwoest in de Franse Revolutie, maar er bestaat nu nog steeds een Brouwerij, bekend om het bier St. Feuillien. Dit bier schijnt erg lekker te zijn, want het heeft vele prijzen in de wacht gesleept. Sinds 1086, de translatie van zijn relieken, wordt er op de laatste zondag van september een processie voor Foillan gehouden in Fosse-la-ville. Overigens is er ook een kerk in Aken naar hem genoemd: de St. Foillan, de enige kerk in het Duitstalige gebied die aan hem gewijd is.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Foillan

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/31/10-31-0665-foilan.php

http://www.routeyou.com/nl-be/location/view/47567642/de-collegiale-kerk-saint-feuillen

Over de brouwerij: http://www.st-feuillien.com/nl/

Wandelroute: http://www.trekkings.be/cheminstfeuillien.html

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Foillan

http://www.newadvent.org/cathen/06123c.htm

http://catholicsaints.info/saint-foillan-of-fosses/

https://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=641

https://www.indcatholicnews.com/saint/311

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Penda_of_Mercia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ida_van_Nijvel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gertrudis_van_Nijvel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoni%C3%ABnwoud

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolenwoud

https://de.wikipedia.org/wiki/St._Foillan_(Aachen) (Duitstalig)

http://users.skynet.be/leclercq/lr7.htm

https://hierstroomthetbier.be/2007/02/06/brouwerij-friart-le-roeulx/

http://www.st-feuillien.com/St-feuillienNL.html

https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/henegouwen/le-roeulx/st-feuillien

http://connaitrelawallonie.wallonie.be/fr/marche-saint-feuillen-de-fosses-la-ville-tous-les-sept-ans-le-dernier-dimanche-de-septembre#.WBZjwfrhCCh

http://www.eifelgids.nl/aken/st-foillan.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/St-Feuillien (bier)

http://www.zonienwoud.be/