30 oktober

h-alphonsus-rodriguez2H. Alphonsus Rodriguez (1532-1617), lekenbroeder, mysticus.

Alphonsus (Alonso), geboren in Segovia, is bekend als een voorbeeld van gehoorzaamheid en heiligheid door dienstbaarheid. Hij was de zoon van een rijke koopman. Op zijn 14e ging hij studeren bij de jezuïeten en nam het bedrijf van zijn vader over na diens dood. Hij trouwde en kreeg drie kinderen. Toen hij eerst zijn twee jongste kinderen, toen zijn vrouw, vervolgens zijn moeder en daarna zijn oudste kind had verloren en bovendien zijn bedrijf failliet ging, besloot hij bij de jezuïeten in te treden, die hem echter weigerden, omdat hij zijn vroegere onderwijs niet had afgemaakt. Uiteindelijk mocht hij intreden als lekenbroeder op aanbeveling van pater jezuïet Luis Santander.

Hij werd portier in het jezuïetencollege van Montesion (ook: Monti-Sion) in Mallorca. Hij had een speciale devotie voor H. Ursula (feest 21 oktober) en stond bekend om zijn gehoorzaamheid, nederigheid, zijn strenge vasten en zelf opgelegde ontzeggingen. Hij was bevriend met H. Petrus Claver, die later als missionaris naar Zuid-Amerika ging om daar de slaven bij te staan.

Alphonsus kon zo vurig bidden dat hij door zijn gebed kon genezen en vaak visioenen kreeg van Maria. Vlak voor zijn dood was hij in een visionaire extase. Zijn nagelaten geschriften, die hij schreef in opdracht van zijn superieur, die in hem zijn heiligheid herkende, werden twee jaar voor zijn heiligverklaring gepubliceerd als de Geestelijke werken van de zalige Alonso Rodriguez. Daarin beschrijft hij hoe hij Christus herkende in elke gast die aanklopte en hoe hij God ontmoette in elke taak die hem werd opgedragen.

Alphonsus werd in 1825 zalig en in 1887 heilig verklaard en is beschermheilige van Jezuïetenbroeders en van zowel de stad als het eiland Mallorca, waar ook zijn relieken rusten.

Overigens bestaat er ook een pater jezuïet H. Alphonsus Rodriguez die samen met HH. Rochus González en Johannes del Castillo ging missioneren in Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië. Zij werden vermoord door een indiaanse religieuze leider en worden gedrieën herdacht op 17 november en staan bekend als de Martelaren van Paraguay (ook: Martelaren van Zuid-Amerika).

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.jezuieten.org/nieuws/wiggert-molenaar-sj-over-broeder-jezuiet-zijn/

https://www.jezuieten.org/alonso-rodriguez-sj-1531-1617/

http://g-geschiedenis.eu/2012/10/30/30-oktober-alphonsus-rodriguez/

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/31/10-31-1617-alfonsus.php

 

Engelstalig:

http://www.jesuit.org.uk/blog/st-alphonsus-rodr%C3%ADguez-sj-sanctity-through-service

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-alphonsus-rodriquez-1533-1617-jesuit-lay-brother/

http://catholicsaints.info/saint-alonso-rodriguez/

http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-voices/16th-and-17th-century-ignatian-voices/st-alphonsus-rodriguez-sj

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-10-30

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=640

https://en.wikipedia.org/wiki/Alphonsus_Rodriguez

http://www.newadvent.org/cathen/01341a.htm

http://www.bartleby.com/122/49.html

https://www.franciscanmedia.org/saint-alphonsus-rodriguez/ (met audio)

 

Achtergronden:

https://www.flacsi.net/noticias/compania-de-jesus-san-alonso-rodriguez-sj-patrono-de-los-hermanos-jesuitas/

http://www.educacionjesuitas.es/colegio-nuestra-senora-de-montesion-palma-de-mallorca

Over de martelaar Alphonsus Rodriguez