26 oktober

z-celina-chludzinska-borzeckaZ. Celina Chludzinska Borzecka (1833-1913), weduwe en stichteres.

Celina was geboren in Orsja (ook: Vorsja) in het huidige Wit-Rusland in een rijke familie. Hoewel ze al jong wilde intreden in een klooster, gehoorzaamde ze haar ouders, huwde in 1853 een rijke man uit een adellijke familie en verhuisde naar Grodno in het westen, dat toentertijd nog Pools was. Het was een gelukkig huwelijk, waarin ze vier kinderen kreeg, van wie er twee echter al jong overleden.

0 R

Ze deed liefdadigheidswerk, ook voor gevangenen van de Januariopstand (1863-1865); dit waren jonge Poolse mannen die dienstplicht in het Russische leger weigerden en waren opgepakt. Zo belandde ze zelf voor een paar weken in de gevangenis van Grodno. In 1874 overleed haar man na een slopende ziekte en ging ze met haar dochters naar Rome.

Met pater Piotr Semenenko, een Poolse priester, filosoof en theoloog en medestichter van de congregatie van de broeders van de Verrijzenis, stichtte zij in 1882 samen met haar jongste dochter Jadwiga (Hedwig) de congregatie van de zusters van de Verrijzenis en begonnen zij met twee andere vrouwen een religieus leven in Rome. Haar oudste dochter was inmiddels getrouwd.

Het duurde tot 1891 voordat alle moeilijkheden waren overwonnen en congregatie pauselijke goedkeuring kreeg en moeder en dochter hun geloften konden afleggen. De congregatie is contemplatief en actief en richt zich speciaal op christelijk onderwijs voor meisjes.

Hedwig Borzecka, Célines jongste dochter

Het lukte Celina, ondanks de dood van pater Semenenko, om maar liefst 22 gemeenschappen in Polen en in het buitenland te stichten. In 1906 overleed haar dochter Hedwig. Ondanks dit verdriet bleef ze zich inzetten voor haar congregatie tot haar eigen dood.

Jadwiga is inmiddels Dienares Gods (de etappe voorafgaand aan een eventuele zaligverklaring) en draagt de titel Eerbiedwaardige.

Celina is uitgeroepen tot patroonheilige van meerdere scholen en een educatief centrum. In 2007 werd Celina zalig verklaard door paus Benedictus XVI.

 

Bronnen en meer informatie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Celina_Chludzi%C5%84ska_Borz%C4%99cka

http://www.zmartwychwstanki.mkw.pl/historia/cat7/119matka_i_corka.html

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20071027_chludzinska_en.html

http://catholicsaints.info/blessed-celina-chludzinska/

https://en.wikipedia.org/wiki/Celine_Borzecka

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grodno

https://nl.wikipedia.org/wiki/Januariopstand_(Rusland)

https://en.wikipedia.org/wiki/Piotr_Semenenko

http://www.resurrectionist.net/English/index.cfm

https://en.wikipedia.org/wiki/Hedwig_Borzecka

http://www.zmartwychwstanki.mkw.pl/