22 oktober

h-johannes-paulus-ii-paus-grootH. Johannes Paulus II (1920-2005), paus.

Johannes Paulus II werd geboren als Karol Wojtyla in Polen. Hij verloor al jong zijn moeder en later een broer. Hij hield van sport, letterkunde en toneel en was een begaafde leerling. Hij studeerde eerst taal- en letterkunde, maar gaf na het overlijden van zijn vader gehoor aan zijn priesterroeping.

In 1944 tijdens WOII ontsnapte hij ternauwernood aan een razzia en kon hij daarna schuilen en studeren in het aartsbisschoppelijk paleis. Hij werd na zijn studies in theologie in 1946 priester gewijd en in 1953 professor in de moraaltheologie. Hij was afgestudeerd met een proefschrift over H. Johannes van het Kruis. Hij bleek een zeer ambitieuze geestelijke en werd in 1958 hulpbisschop, in 1964 aartsbisschop van Krakau, in 1967 kardinaal en in 1978 paus.

Hij was een zeer charismatische man, die als bisschop na WOII te maken had met het communisme en van 1962 tot 1965 deelnam aan het Tweede Vaticaans Concilie, waar hij veel heeft gepleit voor de dialoog met niet-christenen en inbreng heeft gehad bij enkele belangrijke documenten.

Na zijn benoeming als aartsbisschop in 1964 reisde hij veel en pleitte in 1978, toen hij in West-Duitsland was, voor verzoening tussen Duitsland en Polen. Hem wordt veel invloed toegeschreven aan de val van de muur en de overwinning op het communisme, waartegen hij zich verzette omdat onder het communistische bewind vele onschuldige mensen gevangen werden genomen.

Op 16 oktober 1978 werd hij als eerste niet-Italiaan in 450 jaar tot paus gekozen. In 1981 overleefde hij een moordaanslag door Mehmet Ali Agca op het St. Pietersplein. Hij vergaf hem dit echter en bezocht hem ook in de gevangenis. Hierna werd de pausmobiel voor hem gemaakt met kogelwerend glas. In 1983 werd hij bijna neergestoken door een verwarde priester tijdens een bezoek aan Fatima. Hij heeft talrijke buitenlandse reizen gemaakt, ook naar Nederland in 1985. Daar werd hij door parochianen niet bepaald met open armen ontvangen, omdat Johannes Paulus II volgens hen niet progressief genoeg was. Dit resulteerde in de Acht Mei Beweging, die de steun had van vooraanstaande theologen Catharina Halkes en Edward Schillebeeckx en die in 2003 is opgeheven.

Johannes Paulus was zeer begaan met jongeren en initieerde in 1984 de Wereld Jongeren Dagen, die sindsdien elke drie jaar worden georganiseerd, telkens in een ander land. Deze worden speciaal voor jongeren tot 35 jaar georganiseerd om te evangeliseren en samen het geloof te beleven, de laatste in 2019 in Panama. Alleen die van 2022 is wegens de Coronacrisis uitgesteld naar 2023 in Portugal. Hij is dan ook patroonheilige voor de Wereldjongerendagen uitgeroepen.

Na een lange periode waarin hij steeds zwakker werd en leed aan de ziekte van Parkinson, overleed hij op 2 april 2005. Hij werd onder een enorme belangstelling bijgezet in de crypte onderin de St. Pieter. Hij werd in 2011 zalig verklaard door paus Benedictus XVI (die hem persoonlijk zeer goed gekend heeft) en in 2014 heilig verklaard door paus Franciscus. Overigens was er ook veel kritiek op hem, onder andere dat hij teveel bezig zou zijn met reizen

Johannes Paulus had een diepe devotie voor Maria (zijn wapenspreuk Totus Tuus, Geheel de Uwe, slaat op Maria), die hij leerde van de H. Louis Marie Grignion de Montfort (feest 28 april) en heeft verreweg de meeste heiligverklaringen op zijn naam staan. Hij had persoonlijk een bijzondere verering voor de Poolse H. Maria Faustina Kowalska (feest 5 oktober), voor H. Pater Pio (feest 23 september) en voor H. Moeder Teresa (feest 5 september). In mei 2020 werd bekend dat zijn ouders, Karol en Emilia Wojtyła, op de nominatie staan om zalig verklaard te worden.

 

Bronnen en meer informatie:

Dossier Heilige Paus Johannes Paulus II

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/j/johannes-paulus-ii

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/johannes-paulus-ii-paus/johannes-paulus-ii-1920-2005

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/johannes-van-het-kruis/apostolische-brief-van-paus-johannes-paulus-ii-over-jan-van-het-kruis-14-decembe

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Johannes_Paulus_II

https://sites.google.com/site/beeldfiguren//johannes-paulus-ii

http://www.jongerlo.org/geloofsvorming/archief_leven/geloofsvorming_leven_joh_xxiii_jp_ii.htm

http://www.marypages.com/pausNl.htm

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/100-jaar-karol-wojtyla-een-bewogen-leven-7-sleutelmomenten

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/de-10-belangrijkste-verwezenlijkingen-van-paus-joannes-paulus-ii

https://www.deroerom.nl/nieuws/2020/05/honderdste-geboortedag-johannes-paulus-ii/

Bidprentje voor Paus Johannes Paulus II

 

Engelstalig:

Dossier H. Johannes Paulus II

http://catholicsaints.info/pope-saint-john-paul-ii/

https://zenit.org/articles/the-unknown-relic-of-st-john-paul-ii/

http://catholicexchange.com/still-need-st-john-paul-ii

http://catholicexchange.com/knowing-saint-canonization-pope-john-paul-ii

http://catholiccuisine.blogspot.nl/2011/05/blessed-john-paul-ii-cookies.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldjongerendagen

https://www.jongaartsbisdom.nl/wereldjongerendagen-lissabon-verplaatst-naar-2023/

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/ouders-van-joannes-paulus-ii-weldra-zalig

https://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/23/paus-johannes-paulus-ii-was-geen-heilige-12012258-a418364

http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3471015/2013/07/05/Johannes-Paulus-II-wordt-heilig-Wat-heeft-hij-precies-gedaan.dhtml

http://www.nu.nl/weekend/3760330/paus-johannes-paulus-ii-in-recordtijd-heilig-verklaard.html

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/a/acht-mei-beweging

http://www.volkskrant.nl/magazine/de-heiligenfabriek~a540841/

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/g/grignion-de-montfort-louis-marie

https://catholicgentleman.net/2014/10/20-images-prove-st-john-paul-ii-coolest-saint-ever/