20 oktober

H. Maria Bertilla Boscardin (1888-1922), verpleegster en religieuze.

Bertilla, zoals ze kortweg wordt genoemd, geboren Annetta, kwam uit Brendola uit een arm gezin met een vader die verslaafd was aan alcohol en vaak agressief werd. Ze had weinig scholing gehad, omdat ze haar ouders moest helpen, was zwak van gezondheid en niet bijster intelligent (ze had in de dorpsschool als bijnaam ‘het gansje’), maar had een zacht en goed hart met de sterke wil om in het gewone het goede te doen en haar leven te wijden aan Christus.

Ze trad op zestienjarige leeftijd in bij de zusters Dorothea Dochters van het Heilig Hart (gesticht door de latere bisschop van Treviso en Vicenza, Giovanni Antonio Farina, feest 4 maart) en nam daar de naam Maria Bertilla aan. Na een periode in de bakkerij en de wasserij werd ze naar een verpleegsterschool in Treviso gestuurd, om daar te werken in het gemeentelijk ziekenhuis. Hier werd ze eerst naar de bijkeuken gestuurd voor klusjes, maar de verpleging bleek haar haar goed te liggen: toen ze eenmaal mocht verplegen was ze geliefd bij artsen en patiënten en enorm toegewijd.

Ondanks dat ze zelf ziek werd (ze kreeg een pijnlijke tumor), verpleegde ze nog twaalf jaar liefdevol kinderen die leden aan dysenterie, voor wie ze als een moeder was. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte ze niet voor de luchtaanvallen, maar bad de rozenkrans en verpleegde gewonde en stervende soldaten. In 1917 tijdens de Slag bij Caporetto bleef ze bij patiënten die te ziek waren om te verplaatsen, ondanks vele bombardementen. Velen waren ook tyfus- en tuberculosepatiënten. Bertilla stierf uiteindelijk zelf aan kanker.

In 1952 werd ze zalig en in 1961 heilig verklaard door paus Johannes XXIII. Bij haar heiligverklaring waren ook vele ex-patiënten van haar aanwezig. In Vicenza staat haar geboortehuis, dat is ingericht als museum over haar.

Bij haar graf in Treviso en na de overbrenging van haar lichaam in haar tombe in Vicenza, zouden vele wonderen hebben plaatsgevonden. Ze is een echte volksheilige: erg bekend en geliefd in Vicenza. De vijftigste verjaardag van haar heiligverklaring in 2011 werd dan ook groots gevierd aldaar.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/20/10-20-1922-bertilla.php

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-maria-bertilla-boscardin/

https://www.franciscanmedia.org/saint-maria-bertilla-boscardin/ (met audio)

https://www.ncronline.org/blogs/ncr-today/day-st-bertilla-boscardin

https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Bertilla_Boscardin

http://spreadjesus.org/989-st-bertilla-boscardin-saint-of-the-day-october-20.html#.WAjAwuiLSCg

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Caporetto

http://www.sdvi.org/Objects/Home1.asp (website van de zustercongregatie)

http://himetop.wikidot.com/maria-bertilla-boscardin-s-remains