19 oktober

h-paulus-van-het-kruis2H. Paulus van het Kruis (1694-1775), stichter passionisten en mysticus.

Paulus van het Kruis, geboren Paolo Francesco Danei, was al jong zeer religieus en stichtte na een periode als kluizenaar te hebben geleefd, in 1721 de congregatie van de passionisten en in 1771 een vrouwencongregatie, de passionistinnen. Dit deed hij na een visioen van Maria, die hem daarin het habijt en ordeteken liet zien en hem opriep zijn leven in dienst van Christus te stellen en met name in het lijden (de passie) van Christus.

Zijn herziene regel werd in 1741 goedgekeurd door paus Benedictus XIV, omdat zijn eerste regel te streng werd bevonden. Behalve armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid leggen passionisten een aparte gelofte af: Memoria Passionis (Herinnering aan het lijden).

Paulus richtte zich daarmee op mensen die een kruis te dragen hebben, opdat gerichtheid op het lijden van Christus leidt tot compassie voor mensen die lijden. Hij werkte als prediker en apostolisch missionaris in Noord- en Midden-Italië en stichtte meerdere kloosters.

Paulus was een groot mysticus, die in sterke verbondenheid leefde met de gekruisigde Christus. Hij liet een grote geestelijke nalatenschap na in geschriften en getuigenissen. Hij was geestelijk leidsman en biechtvader van velen.

Hij ligt begraven in de SS Giovanni e Paolobasiliek in Rome, een van oorsprong passionistenklooster dat nog door passionisten bediend wordt.

Paulus werd in 1852 zalig en in 1867 heilig verklaard. In Amerika wordt zijn feestdag op 20 oktober gevierd.

De passionisten werden heel populair en hebben enkele grote heiligen voortgebracht, onder wie Gabriël dell’Addolorata (bekender als Gabriël van de Moeder van Smarten, feest 27 februari), de Nederlandse pater Karel Houben (feest 5 januari) en de mystica Gemma Galgani (feest 11 april), voor wie Toon Hermans een bijzondere verering had. Ook Maria Goretti (feest 6 juli) wordt als passioniste vereerd, hoewel ze net als Gemma niet officieel was ingetreden.

Het embleem van de passionisten is een hart met een kruis erop en daarin de woorden Jesu XPI Passio (het lijden van Jezus Christus).

De passionisten zijn wereldwijd actief in 59 landen en tellen meer dan 2000 leden. Bij Gouda (Haastrecht) staat het enige passionistenklooster in Nederland; in Molenhoek heeft tot 1975 een klooster bestaan en daarvan is de kloosterkapel nog in gebruik. In Sittard bestaat nog het Gemma-klooster.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.kuleuven.be/thomas/page/tijdschriften/viewarticle/101551/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paulus_van_het_Kruis

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/p/paulus-van-het-kruis

http://www.passionisten.be/passionisten.html#kruis

 

Engelstalig:

https://passionist.org/st-paul-of-the-cross-passionist-founder/

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_of_the_Cross

http://www.newadvent.org/cathen/11590a.htm

http://catholicsaints.info/saint-paul-of-the-cross/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-paul-of-the-cross

https://www.franciscanmedia.org/saint-paul-of-the-cross/ (met audio)

De regel van 1775

Brief van de passionisten op het feest van St. Paul van het Kruis 2016

https://passionistcharism.wordpress.com/st-paul-of-the-cross-and-mary/

https://www.motherofallpeoples.com/post/saint-paul-of-the-cross-and-devotion-to-mary

 

Achtergronden:

http://www.paterkarel.nl/

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/p/passionisten

http://www.passionisten.nl/who.htm

http://www.heiligen-3s.nl/wb/passionisten.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Santi_Giovanni_e_Paolo_(Rome)