16 oktober

H. Margaretha Maria Alacoque (1647-1690), mystica, Apostel van het Heilig Hart.

Margaretha Maria (Marguerite Marie – de naam Maria kreeg ze toen ze intrad) is met name bekend geworden om haar visioenen van Jezus die haar zijn bloedende Heilig Hart met doornkroon toonde; dit gebeurde tot drie keer toe.  Deze visioenen ontving ze tussen 1673 en 1675.

Ze wist haar biechtvader, H. Claude La Colombière, van de noodzaak te overtuigen om de devotie van het Heilig Hart verder te verspreiden. Deze verering richtte zich vooral op een katholieke identiteit en naastenliefde. De intense liefde, tederheid en barmhartigheid van Jezus voor de mens die Hem aanbidt wordt hiermee uitgebeeld.

Ze was al jong erg vroom en had een sterke devotie voor het Heilig Sacrament; ze was vier jaar min of meer verlamd doordat ze zichzelf te streng toewijdde aan vasten en versterving, maar genas wonderbaarlijk toen ze zich toewijdde aan Maria.

Toen ze 24 jaar oud was, trad ze in als kloosterzuster bij de orde van de Visitandinnen in Paray-le-Monial en geselde zichzelf vaak. Deze orde was toen nog vrij nieuw, in 1610 gesticht door H. Franciscus van Sales en H. Jeanne de Chantal. Margaretha had te maken met veel tegenwerking en jaloezie toen haar visioenen bekend werden, zowel binnen als buiten haar klooster.

Ondanks tegenwerking door de Franse Revolutie en de Jansenisten bleef de devotie bestaan en in 1856 werd het Hoogfeest van het Heilig Hart uiteindelijk ingesteld voor de gehele kerk door paus Pius IX; dit feest wordt gevierd op de derde vrijdag (verwijzend naar Goede Vrijdag) na Pinksteren. Ook de gehele maand juni is toegewijd aan het Heilig Hart, evenals de eerste vrijdag van elke maand (dan met name door eucharistische aanbidding).

De Heilig Hartdevotie leidde tot de stichting van vele heiligdommen overal ter wereld. Paray-le-Monial is hierdoor een bedevaartsoord geworden en de basiliek aldaar, die eerder toegewijd was aan Maria, werd in 1875 toegewijd aan het Heilig Hart.

Margaretha’s relieken rusten in de kapel van de Visitandinnen. De beroemdste basiliek aan het H. Hart gewijd is die van Montmarte (de Sacre Coeur) in Parijs.

Margaretha-Maria werd in 1864 zalig en in 1920 heilig verklaard. Bij de Visitandinnen is haar feestdag op 17 oktober. Ze is patroonheilige voor poliopatiënten.

Voor haar inspanningen om het Heilig Hart van Jezus te aanbidden, kreeg ze de eretitel Apostel van het Heilig Hart. Rond 1643 was ook al een grote verering voor het Heilig Hart ontstaan dankzij de inspanningen van H. Jean Eudes, die ook deze eretitel draagt.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/margaretha-maria-alacoque

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/16/10-16-1690-marguerite-alacoque.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaretha-Maria_Alacoque

https://dionysiusparochie.nl/spiritualiteit/heiligen/heiligen-voor-kinderen/16-oktober-heilige-margareta-maria-alacoque/

https://www.samueladvies.nl/wp-content/uploads/2021/01/KM-419-H.Margaretha-Heilig-Hart.pdf

https://web.archive.org/web/20120310114837/http://www.bedevaartweb.com/paray.htm

http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/sint%20jan%20(ramen)/09%20(Het%20visioen%20van%20Margaretha%20Maria%20Alacoque).htm

Dossier Heilig Hart van Jezus: met homiliën en encyclieken van pausen

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-margaret-mary-alacoque/ (met audio)

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-margaret-mary-alacoque-1647-90-visionary/

https://catholicsaints.info/saint-margaret-mary-alacoque/

https://sanctoral.com/en/saints/saint_margaret_mary_alacoque.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Mary_Alacoque

https://catholicexchange.com/transcending-our-temptations-advice-from-st-margaret-mary-alacoque

https://catholicsaints.info/saint-margaret-mary-alacoque-by-father-henry-a-johnston-s-j/

https://fr.wikipedia.org/wiki/Marguerite-Marie_Alacoque

 

Achtergronden:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/j/jansenisme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_vrijdag

https://gebeden-site.jouwweb.nl/beloften-bij-gebeden/noveen-v-h-h-hart

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/h/heilig-hartfeest

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/h/heilig-hartmaand

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilig_Hartverering

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paray-le-Monial

https://fr.wikipedia.org/wiki/Chapelle_de_la_Visitation_(Paray-le-Monial)

https://fr.wikipedia.org/wiki/Paray-le-Monial#P%C3%A8lerinage