13 oktober

h-geraldus-van-aurillacH. Gerald van Aurillac (855-909), graaf, patroonheilige van vrijgezellen en gehandicapten.

Gerald of Geraldus was een Franse graaf die al jong chronisch ziek was, wiens gezicht vertekend was door acné en die op latere leeftijd blind werd. Hij legde een persoonlijke gelofte van kuisheid af en droeg heimelijk een tonsuur, omdat hij eigenlijk in wilde treden in een klooster, maar het advies kreeg om te midden van zijn mensen goed te doen.

Als graaf voerde hij een verantwoordelijk en rechtvaardig bewind, probeerde oorlogen te beperken, leefde zeer vroom en sober en deelde zijn grote rijkdom met de armen. Omdat hij zijn leven lang celibatair bleef en daarbij een voorbeeldig christelijk leven leidde, is hij patroonheilige van vrijgezellen geworden en om zijn chronische ziekte, blindheid en vertekend gezicht is hij patroonheilige van gehandicapten.

Op zijn landgoed in Aurillac stichtte hij rond 894 een abdij met een kloosterkerk, waar hij na zijn dood werd begraven. Deze abdij die naar hem vernoemd werd en bekend werd als de Abbaye Saint-Géraud d’Aurillac, is één van de oudste benedictijnse abdijen, die een intellectueel centrum werd tijdens de Middeleeuwen. De abdij stond bekend als een zgn. sauveté, een toevluchtsoord voor bij voorbeeld boeren die vluchtten voor feodale oorlogen en die beschermd werd door de katholieke kerk, waar de wereldse wetten geen macht hadden en mensen dus immuniteit kregen.

De kerk waar hij begraven werd, werd een bedevaartsoord: water waarmee hij zich gewassen had, zou geneeskrachtig zijn. De latere paus Silvester II (geboren als Gerbert d’Aurillac) was eerst monnik in deze abdij van Geraldus. Zijn leven is beschreven door H. Odo van Cluny (feest 18 november), tweede abt van de abdij van Cluny.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/13/10-13-0909-geraud.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geraldus_van_Aurillac

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerald_of_Aurillac

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7728

http://catholicsaints.info/saint-gerald-of-aurillac/

http://www.traditioninaction.org/religious/h068rp.Gerald.html

https://theyorkhistorian.com/2017/07/19/the-life-of-st-gerald-of-aurillac-and-secular-sanctity-in-the-carolingian-empire/

Beschrijving van Geraldus’ leven door H. Odo (vanaf blz. 120)

 

Achtergronden:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Sauvet%C3%A9

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aurillac

https://nl.wikipedia.org/wiki/Odo_van_Cluny

https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Cluny

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Silvester_II

https://fr.wikipedia.org/wiki/Abbaye_Saint-G%C3%A9raud_d%27Aurillac

https://nl.wikipedia.org/wiki/Graaf_(titel)