13 oktober

Z. Alexandrina Maria da Costa (1904-1955), mystica

Alexandrina, geboren in Balazar/Balasar, Portugal, raakte op jonge leeftijd verlamd en kreeg vele mystieke ervaringen.

Bij een poging tot aanranding door drie mannen die haar huis binnendrongen sprong ze uit het raam (van 4 meter hoogte) om haar eer en maagdelijkheid te bewaren. Daarna ging ze gewapend met een stok weer naar binnen om de indringers te verjagen van haar vriendin en haar naailerares. Ze was toen veertien jaar oud.
Als gevolg van de val raakte ze op haar twintigste uiteindelijk helemaal verlamd en bleef bedlegerig tot haar dood.

Ze ontwikkelde een diepe devotie voor Maria en het lukte haar haar lijden aan Christus op te dragen. Ze droeg haar lijden op voor de bekering van de zondaars en voor vrede in de wereld. Ze bad tot Christus, die ze als gevangene in het Tabernakel zag, zoals zij een gevangene in haar kamer en van haar lichaam was. Lijden werd haar roeping.

Vanaf oktober 1938 beleefde ze elke vrijdag de passie van Christus, inclusief de wonden en leek haar verlamming over. Ze klom dan uit bed en beleefde intens de staties van het kruis. Vanaf maart 1942 leefde ze alleen nog op de Heilige Eucharistie. Artsen en priesters onderzochten haar lichamelijk en geestelijk en trokken al haar mystieke ervaringen in twijfel, maar ondanks dit extra lijden bleef ze glimlachen. Ze werd uiteindelijk volstrekt ‘normaal’ bevonden.

In 1944 werd ze lid van de Associatie van Salesiaanse Werkers (ASC), een lekenbeweging uit Italië van de Salesiaanse familie van H. Don Bosco en bad voortdurend voor zondaars om terug te keren naar Jezus’ liefde. Hierdoor werd ze meer bekend en kwamen velen naar haar bed voor spiritueel advies. Ze stierf in een geur van heiligheid.
Alexandrina werd in 2004 zalig verklaard. Haar geboortedorp Balazar is na haar zaligverklaring een bedevaartsoord geworden en er is een heiligdom ingericht ter ere van haar in de St. Eulaliakerk aldaar. Men is nog bezig een speciaal heiligdom voor haar te bouwen.

Bronnen en meer informatie:

https://www.marypages.com/alexandrina-maria-da-costa.html

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20040425_da-costa_en.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandrina_of_Balazar

http://catholicsaints.info/blessed-alexandrina-maria-da-costa/

https://archive.fatima.org/consecrussia/notobeyed2.asp

http://alexandrinabalasar.free.fr/index_english.htm

http://www.blessed-alexandrina.com/page_booklet_english.htm

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Balazar

http://www.alexandrinadeBalazar.pt/ (officiële pagina van het heiligdom in Balazar)

https://en.wikipedia.org/wiki/Association_of_Salesian_Cooperators

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stigmata_(religie)